Вітаємо в інтернет-магазині меблів «Софіно»
  • Мова:
  • UA
  • RU
Терміново
зателефонувати?

Чи можна випрати матрац в домашніх умовах: все, що потрібно знати

Давайте відразу уточнимо: попрати ортопедичний матрац вдома можна тільки в тому випадку, якщо в ньому відсутній пружинний блок і натуральні наповнювачі. У всіх інших - потрібно обов'язково відносити виріб в хімчистку, якщо в такий виникла потреба. Це важливо пам'ятати, інакше ви ризикуєте просто зіпсувати свою основу для сну і зайвий раз витратитися на його покупку.

Не забуваємо про гігієну свого матраца!

На жаль, багато користувачів звертають мало уваги саме на гігієну матраца. Тож не дивно, адже він знаходиться під постільною білизною і мало хто замислюється над тим, що крім постільної потрібно стежити ще й за чистотою самого заснування. Такі помилки можуть привести до утворення грибків, цвілі або пилових кліщів в його шарах, а від цих неприємностей самостійно позбавитися досить складно, а чистка обійдеться досить дорого, тому не забувайте про його гігієну.

Чистимо матрац з кокосової койри?

Теоретично, випрати кокосовий матрац можна. Ця процедура буде відрізнятися від тієї ж прання постільної білизни, наприклад. Що для цього потрібно?

  • Матрац потрібно підвісити. Не важливо, як і де. Головне при цьому його не пошкодити і не деформувати.
  • Накриваємо виріб по всій площі вологою ганчіркою (саме вологою, а не мокрою!)
  • Починаємо вибивати. Зробити це можна за допомогою звичайної вибивалки для килимів. Краще її попередньо помити. Вибиваємо легенько, силу прикладати не потрібно.
  • Після знімаємо полотно і акуратно протираємо все складочки і куточки вологою ганчіркою, видаляючи пил (можна скористатися звичайною зубною щіткою)
  • Далі слід скористатися пилососом
  • Не знімаємо матрац, поки волога повністю не випаруватися

З виробами з пінополіуретану ситуація трохи простіше. Досить просто не запускати їх і забезпечити своєчасне видалення пилу і плям за допомогою вологої ганчірки і пилососа.

Ніколи не періть матрац з ватину самостійно!

Якщо Ви задумалися над тим, як випрати ватний матрац в домашніх умовах, а такі зазвичай лежать в ліжечках у наших малюків, то краще дотримуватися загальних рекомендацій. Чистка буде в основному зовнішня. Якщо ви почали відчувати неприємний запах, помітили цвіль або після сну на цьому матраці у дитини почала з'являтися висип, свербіж або запалюватися слизова - або несіть в хімчистку, або купуйте новий, тому що за всіма ознаками в ньому завелися пилові кліщі. Самі по собі вони не страшні, а ось їх продукти життєдіяльності надають на організм людини, особливо дітей, згубну дію: починаючи від звичайної алергічної реакції, закінчуючи розвитком астми. Ну а про те, що дихати пліснявими спорами шкідливо і говорити не варто. Така необережність може привести до раку легенів. Ні в якому разі не стирайте матрац з ватину, замочивши його у воді! Він буде довго сохнути і знайде достатньо неприємний запах, після чого його можна відразу нести його на смітник.

А як же чохол?

Тепер самий животрепетне питання: як попрати чохол від матраца? З тим, як випрати матрац в домашніх умовах, «попрати» це звичайно дуже голосно сказано, але все ж, ми більш-менш розібралися. А тепер поговоримо про догляд за чохлом. Напевно,у вас виникала спокуса розстебнути блискавку і зняти його. З великою часткою ймовірності, навіть якщо ви купували виріб з незнімним чохлом, така на ньому буде присутній. Але ніколи не варто цього робити! Ви просто не зможете надіти його назад! Блискавка там потрібна виключно з технічних міркувань. При виробництві чохли на вироби надягають спеціальні верстати, і роблять вони це через отвір, яке потім закривають на цю саму блискавку. Тому в ваших силах забезпечити йому виключно зовнішнє прання. Чи не заливайте його водою, не використовуйте праску або пар. Волога руйнує шари-наповнювачі і пружинний блок. Якщо ви що-небудь пролили на матрац, промокніть пляма серветками і досушити феном, але його варто використовувати тільки в крайніх випадках. Навіть якщо ви придбали матрац зі знімним чохлом, прати в машинці його не можна, він може сісти. А після залишиться тільки купити новий. Детально вивчіть етикетку, на ній неодмінно вкажуть всі доступні режими прання (якщо вона допускається).

Підведемо підсумки

Як випрати матрац? Кращий вихід - віднести його в хімчистку. У ваших же силах забезпечити йому регулярний догляд за допомогою пилотяга, спеціальних миючих засобів і своєчасного видалення плям з поверхні. Не забувайте вчасно міняти постільну білизну, адже воно щільно стикається з підставою для сну. Ми радимо придбати наматрацник. Ви його не відчуєте, а от користь буде досить відчутна. Він не дозволить проникати волозі, бруду, пилу у «нутрощі» Вашого ортопедичного матраца. Гостра потреба в цьому атрибуті виникаючи у випадку з дитячими матрацами, думаємо, причину пояснювати не треба. Саме усвідомлення того, що ви спите на чистому, випраному матраці, зробить сон приємніше і міцніше.

2020-03-26 16:38:39
^ Наверх