Терміново
зателефонувати?

Все про фасади для кухні за 10 хвилин

Зміст:

  • Все про кухонні фасади за 10 хвилин
  • Яким повинен бути кухонний фасад
  • Який матеріал кухонного фасаду вибрати
  • Фасади з МДФ: плюси і мінуси
  • Фасади з ДСП: плюси і мінуси
  • Яке покриття краще
  • Шпоноване покриття
  • Фарбоване покриття
  • Плівкове покриття
  • Рамковий МДФ
  • Глянцевий або матовий фасад
  • Який фасад для кухні практичніше

 

Все про фасади для кухні за 10 хвилин

Скільки часу ви проводите на кухні? В середньому - це 2 години на будній і до 4-х годин у вихідні дні. Тому дуже важливо, щоб вона була і красивою, і затишною, і практичною. Приділіть увагу акцентів і це не тільки декор. Саме кухонний гарнітур займає цілу стіну, тому потрібно відповідально підійти до вибору фасадів. Вони просто зобов'язані бути не просто стильними, але ще і довговічними.

Що таке фасади для кухні?

Як не дивно, але це питання зустрічається в нашій практиці дуже часто. Кухонні фасади - це тильна частина гарнітура, до якої кріплять ручки та іншу фурнітуру. Простіше кажучи - дверцята шафок, ящиків - це і є фасади. І як ви розумієте, на них припадає основне навантаження.

Яким повинен бути кухонний фасад?

Перепади температури, підвищена вологість - це тільки два фактори, які ускладнюють процес вибору меблів в кухню. А якщо ще враховувати те, що на фасади потраплятиме вода, пар, краплі жиру? Давайте визначимося, яким критеріям має відповідати гарнітур для кухні?

Стійкість до вологи і температурних перепадів. Тут все зрозуміло, адже поверхня поруч з плитою, духовкою, мийкою. А це означає, що вода, пар, гарячі каструлі-сковорідки точно не зроблять кухню краще.

Простота у догляді. І звичайно здатність витримувати часті прибирання. Стерильною і чистою кухня може бути тільки відразу після збирання, особливо якщо постійно щось готувати. Тому цей фактор дуже важливий.

Стійкість до механічних пошкоджень. Знову ж таки, якщо ви часто готуєте, у вас є діти або тварини, ви часто приймаєте гостей саме на кухні, то подряпин точно не уникнути. Але ж можна мінімізувати їх кількість. Головне вибрати якісний фасад, який буде відрізнятися саме стійкістю до подряпин завдяки особливому покриттю.

Гарний зовнішній вигляд. І це теж важливо. Ми проводимо на кухні багато часу і звичайно захочеться зробити її затишніше. Фасади можуть бути глянцеві, матові, однотонні або з візерунками - тут справа смаку, головне, щоб кухня подобалася.

Який матеріал кухонного фасаду обрати?

А тепер давайте розглянемо плюси і мінуси кожного матеріалу фасадів окремо. І вже на основі цієї інформації ви зможете зробити перші висновки, який точно допоможуть при виборі не просто красивою, але ще й довговічною кухні.

Фасади з МДФ: плюси і мінуси

МДФ - один з найпопулярніших матеріалів для виготовлення кухонних фасадів. Фракція відносно недорого коштує, відрізняється довговічністю і дуже легко обробляється. А це означає, що саме з МДФ можна знайти доступну за ціною кухню, яку зовні буде дуже складно відрізнити від дерев'яної. І, як правило, саме цей матеріал покривають глянцем. При виготовленні таких фасадів не використовується синтетичних склеюючих речовин, а це значить, що можна не переживати з приводу різних шкідливих випарів і т.д. Плюс, завжди можна запросити сертифікати якості, які підтверджують, що матеріал повністю безпечний для здоров'я. Саме фракцію можна фарбувати абсолютно в будь-який колір і надавати їй будь-яку форму. Тому вибір вас точно здивує.

5 основних переваг МДФ-фасадів

  1. Хороша вологостійкість (краще ніж у ДСП і навіть дерева).
  2. Міцність і стійкість до механічних пошкоджень.
  3. Екологічна чистота. Не використовуються синтетичні склеюють речовини.
  4. МДФ - аналог натуральної деревини, який теж можна фрезерувати
  5. Великий вибір кольорів, форм, типів.

І тепер про мінуси. Довговічність у матеріалу в порівнянні з деревом менше, але і ціна при цьому приємніше. Термін служби залежить ще і від покриття, яке використовується. Тому важливо розуміти, чого саме ви чекаєте від таких фасадів: краси, довговічності, практичності або все і відразу?

Фасади з ДСП: плюси і мінуси

Цей матеріал використовують для бюджетних кухонь. А все тому, що у виробництві він набагато дешевше ніж МДФ. ДСП склеюють за допомогою синтетичних речовин, вміст яких строго контролюється. Знову ж таки, ви завжди можете запитати сертифікати, що підтверджують якість сировини. У меблевому виробництві використовується тільки ДСП класу Е1. Це означає, що плита повністю безпечна, а ще довговічна.

3 основних переваг ДСП-фасадів:

  • Доступна ціна. Тому можна дозволити собі вибрати габаритний гарнітур і при цьому заощадити.
  • Великий вибір кольорів. Звичайно не такий великий як у МДФ, але вибрати теж є з чого.
  • Стійкість до механічних пошкоджень. Знову ж, не така висока як у попереднього матеріалу, але вона є! Плиту ламінують і запечатують кромкою, що робить її більш стійкою до подряпин і вологи.

З мінусів відзначимо, що такі фасади не люблять воду і при попаданні крапель на поверхню краще відразу ж їх протерти сухою серветкою. І ДСП не піддається фрезеруванні, її не можна гнути, тому вибір декору не такий великий, як у випадку з МДФ.

Яке покриття краще?

Тепер давайте розберемося в типах покриттів. Від них залежить не тільки зовнішній вигляд кухні, але і її експлуатаційні характеристики. Цю інформацію потрібно враховувати, при покупці нового гарнітура.

Шпонірованноє покриття

Це кращий варіант для любителів дерев'яних меблів. Кухня з натурального дерева буде коштувати м'яко кажучи дорого, а ось з шпону - немає. Шпон - тонкий зріз дерева. Використовуються найрізноманітніші породи. Їм покривають фасади з МДФ. Таке покриття можуть додатково фарбувати і покривати лаком. Завдяки цьому, отримуємо натуральний деревний малюнок, будь-яку форму або декор і все це за цілком приємною вартості.

Переваги шпонированного МДФ:

  • Доступна ціна в порівнянні з дерев'яним аналогом
  • Натуральний деревний малюнок
  • Довгий термін служби
  • Широка кольорова палітра

З недоліків відзначимо, що догляд за таким покриттям буде рівно такий же, як і за натуральним деревом. І ціна буде трохи вище, ніж у звичайних МДФ-фасадів.

Фарбовані фасади з МДФ

Це кращий варіант для любителів яскравих забарвлень або глянцю. Хочете додати на свою кухню нотку оригінальності? Підбирайте варіанти саме з фарбованих фасадів! Їх вартість вище, але вона повністю виправдана. Фракцію покривають ґрунтовкою, потім наносять кілька шарів емалі, покривають лаком і полірують. В результаті отримуємо стійку до подряпин, вологи, пару, воді поверхню, яка не вицвітає з часом.

Переваги фарбованого МДФ:

  • Краща стійкість до механічних пошкоджень.
  • Чи не вицвітають з часом.
  • Великий вибір кольорів, який сподобається навіть самим виборчим покупцям.
  • Не боїться вологи, води і перепадів температури.

З мінусів виділимо лише вартість. Але знову ж таки, вона виправдана і ви в цьому переконаєтеся, якщо вирішите зупинити свій вибір саме на такому варіанті.

Плівкові фасади з МДФ:

Це більш доступний за ціною варіант. Фракцію покривають спеціальною ПВХ-плівкою за допомогою вакуумного пресування. Вона виконує як захисну, так і естетичну функцію. І в цьому варіанті теж вас чекає величезний вибір всіляких забарвлень, ви зможете підібрати матову або глянсову поверхню. При цьому будьте впевнені, що вода не загрожує зовнішнім виглядом вашої нової кухні.

Переваги плівкового МДФ:

  • Доступна ціна
  • Захист від вологи
  • Великий вибір різних забарвлень і типів поверхні

З мінусів можна відзначити не такий довгий термін служби, як у фарбованого варіанту. Краще уникати контакту з парою і гарячими поверхнями, щоб фасад залишався як новий довше.

Рамковий фасад МДФ

Це не стільки покриття, скільки декор. З МДФ може бути виконана тільки рамка, а вставка - з ДСП, скла або будь-якого іншого матеріалу. А ось каркас може бути шпона, фарбованим або плівковим.

Плюси рамкового МДФ фасаду:

  • Великий вибір різних дизайнів.
  • Доступна вартість.
  • Легка вага фасаду, зниження навантаження на петлі.

З недоліків - трохи ускладнюється догляд (як і за будь-який інший фрезерованной поверхнею) і потрібно стежити за тим, щоб рамка надійно зафіксувалася на етапі складання.

Глянцеві або матові?

Можна довго сперечатися про те, яке покриття зараз в тренді і про те, у кого які вподобання на цей рахунок. Але давайте підійдемо до питання з практичної точки зору.

Якщо у вас маленька кухня - зверніть увагу на глянець. Про це говорять всі дизайнери інтер'єру. За рахунок відображення вони візуально розширюють простір, роблячи приміщення більш просторим.

Якщо у вас темна кухня - вибирайте глянець. І це теж пов'язано з його відбивної поверхнею. Вона наповнить приміщення світлом. Хай не значно, але різницю ви точно помітите. І в такому випадку краще звертати увагу на світлі і теплі кольори.

Якщо у вас кухня сполучена з вітальнею (або квартира-студія) - глянець! А все тому, що глянець робить інтер'єр більш презентабельним і солідним. Само собою, тут вже справа смаку. Можливо, вам більше сподобається матовий фасад.

Глянець надає приміщенню динамічності і легкості. Про це варто пам'ятати завжди. А ще:

  • Білий глянець - в догляді простий, виглядає «дорожче» білого матового.
  • Чорний глянець - візуально легше, ніж матовий варіант; відбитки пальців неминучі

А як же матовий?

Це ідеальний варіант для класики. Патину або рамку складно уявити на глянці. Дизайнери рекомендують вибирати матові фасади для яскравих забарвлень. Так вони будуть виглядати більш спокійними і стильними. Матовий не спотворює колір, робить його глибше і не дає зайвих відображень. І якщо хочете поєднувати кілька кольорів одразу - звертайте увагу саме на матові фасади. Глянець в цьому випадку буде брати на себе занадто багато уваги.

Які фасади простіше мити?

Якщо постійно підтримувати чистоту на кухні, то і різниці в матеріалах або покритті ви не помітите. На глянцевому, як правило, видно відбитки, зате матова поверхня більш пориста, відповідно, бруд краще затримується. На текстурних фасадах дрібний бруд зовсім непомітні, тому і догляд за ними буде не таким болісним.

Який фасад для кухні практичніше: відгуки

Отже, пора робити вибір! Для того, щоб зробити це максимально швидко і правильно досить пробігтися очима по цим пунктам:

  • Якщо шукайте бюджетну кухню, можливо на дачу або знімну квартиру - вибирайте ДСП-фасади.
  • Якщо хочете, щоб нова кухня радувала, як можна довше - купуйте гарнітур з фарбованими МДФ-фасадами.
  • Шукайте яскравий колір і хочете заощадити - зверніть увагу на кухню з плівковими МДФ-фасадами.
  • Хочете знайти аналог дерев'яного гарнітура, але по більш приємною ціною - шпоновані фасади - ваш вибір.

Поділіться своїм досвідом вибору кухні або задайте будь-яке питання! Ми, з радістю, відповімо і допоможемо підібрати саме такий фасад, який вам потрібен.

 

2020-02-09 20:44:11
^ Наверх