Терміново
зателефонувати?

Кухня по фен-шуй: важливі правила

Зміст:

  • Розташування холодильника
  • Розташування мийки
  • Розташування плити
  • Куди поставити стіл
  • Куди заховати відро для сміття
  • Колір стін для кухні по фен-шуй
  • Яких кольорів треба уникати
  • Колір кухні в залежності від її розташування

 

Кухня по фен-шуй: правила

Кухня - це невід'ємна частина будь-якого будинку або квартири. Застосування знань фен-шуй на кухні має особливе значення, оскільки саме там, на порівняно невеликій площі, сконцентрований колосальний енергетичний потенціал всіх п'яти стихій. Найчіткіше в матеріальній формі виражені вогонь, вода і метал. Стихії земля і дерево проявляють себе в самому приміщенні кухні (стіни), в продуктах і готових стравах. Дуже важливо правильно розподілити енергію стихій так, щоб вони гармонійно взаємодіяли. Від цього залежить благополуччя і здоров'я мешканців всього будинку. Спочатку ми розглянемо загальні рекомендації по розміщенню основних елементів кухні.

Розташування холодильника

Ні для кого не секрет, що приготування будь-якої страви починається з продуктів, які необхідно попередньо купити, принести на кухню і скласти в холодильник. Але не всі знають, що тривалість зберігання продуктів, а також якість і смак майбутньої їжі багато в чому залежить від того, де саме стоїть наш холодильник.

Важливо знайти правильне місце в загальній системі: холодильник - мийка - обробний стіл - плита. Якщо холодильник розташований далеко або не зручно, то позитивний ефект сектора померкне перед незручностями і енергетичними затратами на переміщення товарів від холодильника до мийки або обробного столу. Фен-шуй - система знань, яка допомагає гармонійно взаємодіяти будь-яких об'єктів в просторі. А коли холодильник розташований незручно, нехай і в сприятливому секторі, то про яку гармонії може йти мова?

Отже, при виборі місця для зберігання продуктів ми ставимо в пріоритет зручність і близькість розташування до робочої зони. А якщо ще й з сектором пощастить, то зовсім краса. Ось тепер можна повернутися до відсунутим на другий план секторам. Для нашої мети підходить не один і не два, а цілих п'ять секторів. І кожен з них гарний по-своєму. Для холодильника підійдуть центральний, південно-західний, південно-західний, північно-західний і південно-східний сектора.

Розміщення в центральному, північно-східному і південно-західному секторах розташовує до накопичення «про запас», а також до більш якісного зберігання, продуктів і кухонного начиння. Крім того, продукти, що зберігаються в цих секторах, краще засвоюються організмом (як свіжі, так і у вигляді готових страв) і дають нам максимальний заряд енергії. Така їжа більш поживна і корисна для нас. Їсти можна менше, а насичуватися ми будемо так само, як раніше. Не варто сприймати це, як можливість заощадити на продуктах. Більш раціонально використовувати подібний ефект для оздоровлення та енергетичної підтримки свого організму. Наприклад, при занепаді сил і підвищеної стомлюваності, крім вітамінних і мінеральних комплексів, можна додатково застосувати знання фен-шуй. А для цього достатньо переставити холодильник в один з трьох названих секторів кухні. Таке розташування продуктів буде корисно і тим, хто хоче скинути зайві кілограми. Можна їсти менше, відповідно споживаючи менше калорій, але при цьому енергетична насиченість залишатиметься та сама.

Зберігання продуктів в східному і південно-східному секторах позитивно відбивається на збільшенні кількості припасів і розширенні їх асортименту. Але є і недолік. У цих секторах не бажано зберігати свіжі овочі (такі, як цибуля, картопля і т.д.), оскільки тут вони швидше проростають. Зате в іншому - повний порядок. Такі продукти смачніше звичайних і дають нашому організму імпульс для зростання. Особливо це добре для дітей і підлітків, але не тільки. Таку фен-шуй дієту можна порекомендувати всім, хто знаходиться в активному розвитку: духовному, розумовому або фізичному. Наприклад, готується до іспитів, підвищує кваліфікацію, освоює езотеричні практики, удосконалює своє тіло. Але тим, хто не веде активний спосіб життя, така їжа не бажана, можна набрати зайві калорії. Тому, якщо ваш холодильник знаходиться в східному або південно-східному секторі, - займіться спортом або чимось іншим, на свій вибір, для тіла і душі. І для себе корисно, і холодильник переставляти не потрібно.

Розташування мийки

В ідеалі мийці бажано виділити місце в північному, східному або південно-східному секторах будинку / квартири. Але якщо немає можливості орієнтуватися на загальні сектори, можна скористатися однойменними секторами кухні. Цим секторам вода найбільш сприятлива і служить джерелом сили. Північний сектор відноситься до стихії вода і водні елементи його зміцнюють. Схід і південний схід належать стихії дерево і вода їх живить.

Але, навіть якщо мийка знаходиться в потрібному для неї секторі, слід пам'ятати одне просте правило, яке має відношення не тільки до фен-шуй. Крани, водопровідні та стічні труби повинні бути в справному стані. Справа не тільки в фізичних проблемах, що виникають на цьому грунті (вогкість, бруд і т.д.), має місце також психологічний та енергетичний вплив. Щоденне споглядання такої вади і звук капає води, навряд чи викличе позитивні емоції. І на оборот, коли все в справності, руки будуть самі тягнутися навести порядок, а мийка посуду стане приємним заняттям.

Розташування плити

Найсприятливішим місцем для розташування плити є південний, південно-західний, північно-східний і центральний сектора дому / квартири. Але якщо якщо немає можливості орієнтуватися на загальні сектори, можна скористатися однойменними секторами кухні.

Плита, а точніше її вогонь дає силу цим секторам.

  • У південному секторі вогонь рідна стихія і зміцнює його, а інші з перерахованих відносяться до стихії земля і вогонь їх посилює. Дуже важливо, що таке розміщення плити також сприяє підвищенню смакових якостей і енергетичної насиченості готуються страв. А це сприятливо позначається на здоров'ї всієї сім'ї. Причому кожен сектор вносить свою родзинку в приготовані страви.
  • Південний сектор допоможе зробити страви більш яскравими і святковими, головне не переборщити зі спеціями.
  • У південно-західному секторі добре виходить енергетично насичена і поживна їжа. Північно-східний сектор сприятливий для тих, хто тільки почав готувати, а так само для кулінарних експериментів і створення нових рецептів.
  • Енергетика центрального сектора підходить для універсальних страв. Приготована тут їжа буде легко засвоюватися, приносити спокій і умиротворення.

Куди поставити стіл?

За традицією, стіл повинен стояти в центрі кухні або їдальні. Тоді, за ним поміщається вся сім'я, а крім того, перебуваючи в центрі, він уособлює цілісність сімейства, достаток і процвітання. У чому цінність такого розташування. Це дає можливість зібратися в єдине коло і обмінюватися своїми роздумами, враженнями дня, енергією. За столом ми багато спілкуємося, оскільки тут ми збираємося всі разом і можемо почути думку всією сім'єю. Це зміцнює нас як єдине ціле і підтримує постійний енергетичний обмін між близькими людьми.

Стіл потрібно ставити таким чином, щоб помістилися всі, але робити це можна по необхідності, коли збирається вся родина. А в інший час стіл буде відпочивати стоячи під стінкою або в складеному вигляді. Якщо ж у нас є можливість поставити обідній стіл в якийсь постійне місце, не забивайте собі голову дурницями на тему: «не ставити на навпроти дверей, вікна і т.д.». Це обідній стіл, а не письмовий або робочий. Ми за ним не працюємо і вже точно не перебуваємо нерухомо на одному місці протягом 2-4 годин. Запам'ятайте, стіл повинен стояти таким чином, що б бути частиною будинку і якщо хочете, навіть частиною сім'ї. А це значить, щоб всім було зручно і комфортно. Теж стосується розмірів і форми столу. Можна звичайно враховувати «імператорські» і «королівські» розміри, від цього гірше не буде. Але для розміру і форми теперішнього обіднього столу, існує тільки одне золоте правило - «Стіл повинен вміщати всю сім'ю». По крайней мере, всіх, хто живе під дахом будинку в якому стоїть цей стіл. Все просто і геніально.

Куди заховати відро для сміття?

Навіть тим, хто не обізнаний знаннями фен-шуй, цілком зрозуміло, що на кухні повинно бути чисто, а сміття не повиненно валятися під ногами або навколо сміттєвого відра. А ще кажуть, що для сміттєвого відра потрібен певний сектор. Як же бути?

Насправді, все набагато простіше. В якому секторі кухні знаходиться відро для сміття, особливого значення не має. Головне - розмістити його таким чином, щоб воно не впадало в очі, зробити непомітним. Тоді воно не буде виділятися в кухонному просторі і поширювати енергію Інь. Але спроби сховати відро для сміття з очей геть не завжди приводять до успіху, особливо якщо кухня не велика.

Прибрати сміття в одну з кухонних шаф, наприклад, під мийку, можна, але в цьому теж є певні недоліки. Неприємний запах, який в'їдається в стінки шафи; та й доводиться робити додаткове прибирання в самому шафці. Якщо перший варіант нас не влаштовує, скористаємося іншим прийомом.

Зробимо абсолютно по-іншому - зробимо наше відро яскравим, помітним, красивим і, я навіть не побоюся цього слова, веселим. Хто тоді скаже, що це відро для сміття? Тепер це цвях кухонної програми! До вас все друзі з сусідами збіжаться на нього подивитися. Тепер наше відро буде випромінює не Інь, а стовідсотковий Ян. А що робити далі, знають, я так думаю, все. Безпосереднього відношення до фен-шуй це не має.

  • Але, якщо ми хочемо домогтися позитивного фен-шуй кухні, цих життєвих правил слід дотримуватися:
  • обов'язково закривайте відро кришкою;
  • не допускайте, щоб навколо нього було розкидено сміття і поширювався неприємний запах;
  • сміття слід виносити якомога частіше (найоптимальніший варіант - кожен день, в міру необхідності)

Загалом, в який сектор відро не став, а сміття все одно виносити доведеться.

Колір стін для кухні по фен-шуй

Найбільш відповідними вважаються світлі тони з теплої колірної гамми.
Природна палітра:

  • зелений;
  • жовтий;
  • акварельні приглушені тони зеленого і жовтого;
  • коричневий;
  • кремовий;
  • білий;
  • бежевий;
  • світло сірий.

Всі ці відтінки є врівноваженими, сприятливо діють на внутрішню енергію і створюють гармонію. Але також існує думка, що кухню найкраще зробити білою - це нейтральний колір, легко розбавляється іншими відтінками. А по фен-шуй білий належить до Металу - він стає посередником між стихіями Вогню і Води і чудово поєднується з хромованими змішувачами, мийкою, плитою, металевим посудом, кованими елементами фасадів.

Яких кольрів треба уникати?

А ось тони червоного і синього на кухні потрібно використовувати обмежено, завжди стежачи за балансом цих двох сильних кольорів. Вони символізують Вогонь і Воду, але ж на кухні вже є такі елементи, і без яких не обходиться жодне кухонне приміщення - це плита і мийка. Для добре освітлених кухонь рекомендують уникати червоного, оранжевого і рожевого тонів, так як може вийти надлишок Вогню, і кімната буде виглядати занадто агресивною. Те ж саме відноситься і до стихії Води - блакитний, насичений синій і чорний допускаються тільки в якості акцентів, але ніяк не у вигляді базового фону. Якщо на кухні виходить занадто багато Води, то ваша кухня стане похмурою та гнітючою.

Колір для кухні в залежності від її розташування

Щоб зрозуміти, в якому з секторів розташована ваша кухня, достатньо всього лише озброїтися компасом. Існує так звана сітка Ба Гуа, яка вказує, в якій частині світу розташовуються сектора здоров'я, багатства, особистих взаємин і так далі.

Ба-Гуа символізує основні зони житла і відповідні їм сфери життя Рекомендації по вибору колірних рішень для кухні в залежності від сторони світу такі:

Для південних кухонь добре поєднання кольору металік зі світлим помаранчевим тоном.

Північну кухню слід оформити в кольорах води - синьому, доповненим коричневим і зеленим. Також вітаються всілякі скляні поверхні, зображення морських хвиль, фонтанів, рибок. А ось популярної сьогодні мозаїки краще уникати: зображення повинно бути цілісним, а не зібраним зі шматочків.

Північний Захід і захід вважаються секторами Металу, а тому тут краще використовувати відповідні кольори - срібло, сталь, відтінки білого і сірого. Добре, якщо ви вирішите прикрасити кухню металевими аксесуарами - дзвіночками, кованими полками або монетками.

Якщо кімната розташована в східній частині будинку, то тут домінує стихія Дерева, а тому основним відтінком буде зелений, доповнений коричневим і світлим жовтим. А найкращою прикрасою приміщення стануть живі квіти.

Спадіваємося, що стаття була для вас корисною. Поділіться, чи дотримуєтесь ви правил фен-шуйу у інтерьєрі або вважаєте це зайвими клопотами?

 

2020-02-10 11:59:31
^ Наверх