Терміново
зателефонувати?

Як правильно зробити виміри кухні і розставити модулі?

Створити комфортну кухню простіше, ніж може здатися на перший погляд. У цій статті ми розповімо про двох основних факторах, які і визначають те, наскільки зручно буде користуватися майбутнім кухонним гарнітуром.

Найважливіший крок - виміри

Для того, щоб впоратися з вимірами самостійно, Вам буде потрібно:
1. Рулетка. Вона обов'язково повинна бути жорсткою і мати точну розмітку.
2. Простий олівець, крейда або звичайний стікер. Ви можете вибрати щось одне. Цей предмет необхідний для позначення основних точок замірів.
3. Ліхтарик (якщо потрібно). Він стане в пригоді в тому випадку, якщо виміри потрібно буде робити в важкодоступних і погано освітлюваних місцях.
4. Табурет, стіл, а краще - драбина. З їх допомогою Вам буде простіше робити заміри на висоті.
5. Аркуш паперу. Він потрібен для того, щоб накреслити план майбутньої кухні.

 

Етапи вимірів

Для початку, потрібно взяти аркуш паперу і накреслити приміщення.

Що потрібно відзначити на плані?
• Злив
• Вентиляцію
• Труби (газові та опалювальні)
• Всі можливі вікна, ніші, двері
• Розетки і вимикачі
Відстань між стінами - основний параметр!
• Відстань вимірюється в трьох основних точках: внизу, по середині і вгорі. Якщо конкретизувати, то на відстані 15 см, 85 см і 200 см від підлоги. Простіше кажучи, це відстань буде дорівнювати низу майбутніх модулів, приблизній висоті робочої поверхні і верхній точці навісних шафок.
• Після, потрібно виміряти всі виступи, ніші, вікна і дверні прорізи.
• Ще один важливий момент - вимір побутових приладів. Найчастіше - плити, холодильника і пральної машини. Особливо потрібні ці дані в тому випадку, якщо зміни місця розташування цих приладів неможливо.
• Далі слід зазначити розташування розеток, вимикачів, слива і труб.

Всі дані, які Ви отримали, потрібно перенести на папір. Пам'ятаєте приказку про те, що краще сім разів відміряти і один раз відрізати? Так ось, у випадку з розмірами кухонного гарнітура - краще відміряти вісім!

Після того, як всі необхідні показники були перенесені на чернетку, саме час взяти ще один листок і нанести дані вже з урахуванням масштабу.

 

Створюємо проєкт майбутнього кухонного гарнітура

Ми вже говорили про варіанти планування кухні. В цьому випадку, краще орієнтуватися на розміри приміщення. Щоб спланувати призначення, кількість і розмір модулів зручного кухонного гарнітура потрібно враховувати ряд важливих моментів.

 

Що потрібно враховувати при створенні проєкт кухні?

• Форму приміщення
• Розташування ніш (якщо такі є)
• Розташування вентиляції
• Ширина і висота фартуха, який Вам необхідний
• Габарити великої побутової техніки та місце її розташування
• Співвідношення розмірів гарнітура і інших меблів, яка буде знаходитися в даному приміщенні
• Наявність розеток і їх розміщення
• Тип стелі (в разі, якщо Ви плануєте ремонт і його модифікацію)
Після того, як виміри були зроблені, потрібно визначитися з розміщенням робочих зон. Про це ми і поговоримо далі.

 

Правило робочого трикутника

Дійсно зручний і практичний кухонний гарнітур можна умовно розділити на три зони. Вірніше, його заведено ділити саме на три зони. Є ще один варіант - цілих 5 зон. Ми розглянемо обидва, щоб Ви змогли підібрати дійсно слушний і доречний варіант для себе.
3 робочих зони:
1. Зберігання: холодильник і шафи
2. Підготовка продуктів: обробну поверхню і мийка
3. Приготування їжі: плита і духовка
Чи не рекомендуємо поєднувати будь-які з цих зон. Мийка не повинна знаходитися поряд з плитою, а плита - поруч з холодильником. Ви порушуєте пожежну безпеку!

 

Робочий трикутник і планування кухонного гарнітура

Пряма. Миття потрібно розташовувати між холодильником і плитою. Простіше: взяли продукти, порізали, помили, приготували. Відстань між плитою і миттям повинно складати хоча б 20-30 см.
Дворядна. Потрібно дві з трьох зон розміщувати на одній стороні, а третю - виносити на протилежну. Миття і холодильник можна розмістити на одній стороні, а плиту - на інший. Плита і мийка теж добре «уживуться», а холодильник можна винести на другий ряд.
Півострівна. На ньому може розташовуватися барна стійка, стіл сервіровки. Ця частина підійде і для монтажу плити або мийки.
Острівна. На острівному елементі найчастіше розташовується плита або мийка. Але таке планування вимагає додаткових витрат, адже доведеться перепланувати підводні комунікації.
Г - образна або L-образна. В такому випадку, можна запросто ізолювати робочий трикутник і залишити решту приміщення кухні вільною. Холодильник розташовується в одному кінці, плита - в іншому, а між ними буде мийка та робочі поверхні.
П-образна. Вона хороша тим, що передбачає наявність цілих трьох рядів меблів. Найчастіше, мийка розташовується в середньому, а плита і холодильник стоять один навпроти одного.

 

5 функціональних зон кухні

Зараз ми розглянемо ще одне популярний поділ, яка часто використовується при плануванні кухні. Такий варіант підійде для більш просторих приміщень, і він більш зручний, так як поєднує в собі все необхідне і в ньому продумано все, аж до дрібниць.

 

5 робочих зон:

• Запаси
• Приготування їжі
• Підготовка
• Мийка
• Зберігання

Запаси. Тут зберігаються звичайні продовольчі продукти, які не є швидкопсувними. Це і макаронні вироби, і крупи, і цукор, і кава, чай або какао. Само собою, в цій же зоні розміщується холодильник.

Приготування їжі. У ній буде розміщуватися вся техніка, яка для цього необхідна. Разом з технікою, в цій же частині можна організувати місце для всіляких прихваток, серветок та інших допоміжних елементів.

Підготовка. У цій частині розміщуються підготовчі прилади. Це може бути підставка під столові прилади, допоміжні прилади (ножі, прес для часнику, штопори, ножі для піци), чашки, миски, спеції, фольга, пергамент, оцет, масло, обробні дошки.

Мийка. Поруч з нею і посудомийної машинної (якщо вона є), найчастіше ставлять відро для сміття, миючі-чистячі засоби, корм для тварин (якщо необхідно), рушники для посуду.

Зберігання. Без цієї зони складно обійтися. Вона служить для зберігання різних госп.товарів. На полицях розміщується кавових сервіс, запасні столові прилади і посуд, додаткові сервіровочні дошки, рідко використовуються прилади (тостер, блендер і т.д.) і навіть ліки.

Ми розповіли Вам про основні моменти, які треба враховувати при замірах кухні і розміщення її функціональних елементів. Сподіваємося, що наші поради допоможуть Вам грамотно підійти до планування кухонного гарнітура.

2017-04-11 15:49:19
^ Наверх