Вітаємо в інтернет-магазині меблів «Софіно»
  • Мова:
  • UA
  • RU
Терміново
зателефонувати?

Ефективні способи чистки стільців від плям, порядок дій

Утримувати в порядку меблі непросто, особливо якщо в будинку живуть активні діти і домашні тварини. Якщо підійти до цієї роботи без спеціальних знань, можна витратити багато часу і сил, і навіть безнадійно зіпсувати предмети обстановки. Наприклад, одне з важливих заходів по догляду, чистка стільця від плям, має виконуватися виключно щадним способом. Для успішної обробки меблів та ефективної боротьби з брудом можна використовувати різні види засобів, як домашні склади, так і професійні очисники. Головне - підібрати правильний варіант, тільки так вийде позбутися в'їдаються плям і зберегти цілісність оббивки стільця.

Базові правила

Стілець, незалежно від його призначення, чистять за правилами. Спочатку обробляється оббивка, потім можна переходити до каркасу. На цих двох етапах знадобляться різні засоби. Поки обробляється оббивка, каркас слід закрити, щоб невідповідний для цього матеріалу очищуючий склад не потрапив на поверхню. Важливо дотримуватися наступних рекомендацій:

  • Будь-який засіб рекомендується попередньо перевірити на непомітному ділянці.
    Не можна використовувати для чищення гарячу воду.
  • Якщо обробити потрібно кухонні стільці або комп'ютерне (офісне) крісло, рекомендується підібрати засоби, ефективно розчиняють жир.
  • Наносити очищуючий склад потрібно не на пляму, а на губку. При цьому її не можна сильно мочити.
  • Після очищення вироби з м'яким сидінням необхідно ретельно видалити залишки миючого засобу. Не можна використовувати препарати, що містять хлор. 

Вибір засобу в залежності від оббивки

Перед тим як почистити стільці, потрібно знайти підходящий засіб. Вибирати склад слід в залежності від того, чим оббита меблі. Крім особливостей матеріалів, важливо враховувати колір стільця. Для темної оббивки можна використовувати мильний розчин (після сушки можуть залишитися некрасиві білі розводи), для світлої не підійдуть препарати темного кольору.

При обробці натуральної та штучної шкіри забороняється використовувати засоби для виведення плям, лаки і скипидару. Для швидкого видалення плям добре підходить мильний розчин. Також чудові результати дають миючі препарати для тканин, які потребують делікатного догляду.

Ефективні домашні склади

Не всі знають, як почистити оббивку стільців в домашніх умовах. Швидко впоратися з сильними забрудненнями допоможуть спеціальні засоби для чищення склади. Вони дають хороші результати при слабких забрудненнях, які з'явилися нещодавно. Якщо ж на стільці багато застарілих в'їдаються плям, обробку доведеться повторити кілька разів.

Мильний розчин

Розчин господарського мила з водою справляється з плямами жиру і слідами від чаю, кави. Його використовують для обробки оббивки зі шкіри або текстилю. Для приготування необхідно дрібно потерти 1/3 шматка господарського мила і розчинити стружку в двох склянках води. Далі слід обробити плями і почекати годину. Останнім етапом промити матеріал чистою водою. Якщо шкіряний стілець сильно забруднений, можна додатково додати в суміш трохи професійного препарату на водній основі, що передбачає м'який склад.

Сольова суміш

Сольовий розчин прекрасно видаляє сліди харчового жиру на кухонних стільцях. Його можна використовувати для гобеленової оббивки. На 1 столову ложку солі беруть 500 мл води. Склад розмішується і наноситься на тканину за допомогою матер'яної серветки. Після цього потрібно протерти стілець вологою губкою і залишити до повного висихання.

Якщо у меблів синтетична оббивка, при наявності стійких, в'їдаються забруднень можна додати в суміш трохи м'якого засобу для виведення плям.

Автомобільні засоби

Цей варіант підходить для синтетики. Автомобільні склади хороші тим, що їх зручно дозувати. Трохи кошти з балончика розпорошується на пляму, через 20-30 хвилин залишки прибираються за допомогою вологої матер'яної серветки. При роботі зі шкірою або шкірзамом можна додатково обробити пляму миючим складом для матеріалів, які потребують делікатного догляду.

Алгоритм чистки

Очищати слід поетапно, строго дотримуючись рекомендовану послідовність дій. Алгоритм роботи наступний:

  • Очистити виріб від пилу.
  • Видалити засаленість (це особливо актуально для кухонних меблів).
  • Провести загальну чистку, вибравши засіб в залежності від типу оббивки.
  • При необхідності вивести плями.

Після цього меблі ретельно просушується. Буває, що стілець чистий, і потрібно вивести тільки одну пляму. Однак навіть в таких випадках необхідно провести повну чистку оббивки: якщо замити тільки невелику ділянку, на виробі залишаться непривабливі  розлучення. Важливо дотримуватися правильний порядок дій, тоді чистка стільців від плям пройде успішно.

Видалення пилу

Про те, як почистити крісла в домашніх умовах від пилу, повинна знати кожна господиня. Можна застосувати перевірений спосіб - вологий метод вибивання. Для цього необхідно як слід намочити великий рушник, віджати його і скласти в кілька шарів. Після цього накрити їм стілець і вибити. Вся пил залишиться на рушник. Це зручний і простий метод, що дає хороші результати.

Очищення

Очистити крісло з тканинною оббивкою в домашніх умовах від сальних плям досить просто. Найефективніший метод боротьби з проблемою - насипати на стілець з м'яким сидінням великі кристали кухонної солі. Потім залишити їх на оббивці довше (на кілька годин або на ніч), щоб жир повністю вбрався. Також можна змочити ватний диск в гліцерині і з силою потерти засмальцьовані ділянки.

Виведення плям

На питання, чим почистити стілець, можна дати кілька відповідей. Вибір засобу залежить від походження забруднень. Чим свіжа пляма, тим легше його вивести. Для видалення застарілої, бруду можна використовувати аспірин (розвести у воді 2-3 таблетки і протерти оббивку), нашатир (обробити забруднення, залишити на кілька годин, протерти стілець чистою губкою). Можна взяти буру (одну ложку речовини на склянку води, залити суміш в пульверизатор, побризкати і змити через 40-50 хвилин).

Після виведення плями необхідно пройтися миючим засобом по всій поверхні стільця. Це врятує від появи негарних розлучень. Не можна використовувати меблі за призначенням, поки вона повністю не висохне.

Зняття залишків миючого засобів і сушка

Щоб видалити з тканини залишки миючого препарату, необхідно намочити звичайну губку для миття посуду в теплій воді і пройтися по поверхні стільця. Процедуру потрібно повторити кілька разів. Зручніше всього поставити поруч із меблями таз, наповнений водою, і споліскувати в ньому губку.

Для сушіння стільців категорично забороняється використовувати фен, так як він може деформувати структуру оббивки. Потрібно просто залишити кухонні меблі або комп'ютерне крісло на ніч в приміщенні (далеко від батарей парового опалення, щоб не зіпсувався каркас). Виріб швидко просохне.

Чистка каркаса

Для чищення дерев'яного каркаса потрібно розвести дитяче мило з водою і нанести отриману масу на поверхню за допомогою матер'яної серветки. Потім промити очищене місце.

Щоб відполірувати стілець до блиску, можна використовувати суміш скипидару з рослинною олією в пропорції 1: 1. Для очищення пластику підійде будь-який миючий засіб. Після обробки поверхня полірується м'якою ганчіркою, складеної в кілька шарів.

Для чищення металу добре підходить нерозбавлений оцет, його наносять на поверхню виробу за допомогою ватного диска. Потім залізний каркас полірують тампоном, змоченим в будь-якому рослинній олії.

2020-05-23 00:19:06
^ Наверх