Вітаємо в інтернет-магазині меблів «Софіно»
  • Мова:
  • UA
  • RU
Терміново
зателефонувати?

Функціональність кухонного острова з обіднім столом: типові розміри

Грамотна організація житлового простору - одна з головних задач при виборі відповідного оформлення приміщення. Кожен предмет повинен бути функціональним, що потрібно враховувати при створенні планування. Наприклад, практичний кухонний острів з обіднім столом забезпечує комфортні умови для приготування їжі. Подібні конструкції успішно використовуються в ресторанах, заміських будинках, а при грамотному виборі і розташуванні підходять і для маленьких квартир.

Що собою являє острів?

Острів для кухні - це спеціальний гарнітур, незалежний від інших меблів. Конструкція має компактні розміри, розташовується в центрі приміщення. Даний елемент нерідко використовується в якості обіднього столу. При необхідності доповнюється технікою, що вбудовується, може служити повноцінною поверхнею для роботи.

Острів ідеально вписується в різні дизайни приміщення, навіть якщо вітальня об'єднується з кухнею. Виріб являє собою оптимальний розділовий елемент, який служить для зонування простору. Головна особливість гарнітура - можливість підходити до нього з будь-якого боку, всі необхідні предмети завжди будуть перебувати під рукою. Це дуже зручно.

Серед переваг комплекту:

1. Збільшення робочої зони. Завдяки заповнення порожнього центру кімнати корисна площа збільшується майже на 25%.

2. Частина великого острова може використовуватися в якості обіднього столу, на площі, що залишилася обладнуються мийка, обробна поверхню.

3. Гарнітур надає нові полки та шафки для зберігання посуду.

4. Кухні з островом виглядають ефектно, грають роль головного акценту в інтер'єрі кімнати. Залежно від оформлення, гармоніюють з різними стилями: класика, модерн, лофт, кантрі та іншими.

5. Ідеально підходять для великих приміщень.

Незважаючи на значні переваги, наприклад, функціональність, острівні моделі мають ряд недоліків. Гарнітури займають від 1 до 3 квадратних метрів. Часто виникають складнощі при підведенні комунікацій до елементу, адже він розташовується посередині кімнати.

Особливості планування кухонь з островом

Мінімальні розміри кухні, в якій використовувати острів буде доцільно і зручно, повинні складати 20-25 квадратних метрів. Гарнітур, поєднаний з обідньою зоною, краще встановлювати в просторих квартирах-студіях, при об'єднанні кухні і вітальні. Оптимальним буде подібний варіант для власників заміських будинків.

При плануванні кімнати необхідно подбати про те, щоб відстань між островом і меблями не перешкоджав вільному пересуванню. Мінімальні параметри - 100 см, ідеальним рішенням стане установка меблів в 120 см від стіни або інших елементів гарнітура. Якщо зменшити показники, значно ускладнюється процес відкривання шаф або висування ящиків.

На кухні, суміщеної з вітальнею або їдальнею, стіл-острів служить для поділу зон, призначених для роботи і відпочинку. Для грамотного розташування кухонного острова з обіднім столом необхідно керуватися правилом, установленим фахівцями. Холодильник, мийка і плита повинні утворювати своєрідний трикутник. Мінімальна відстань між ними становить 60 см, максимальне - 3 м.

Острів не повинен розташовуватися далі, ніж на 2 м від основного гарнітура. В іншому випадку переміщення по кухні буде доставляти незручності.

Основні конфігурації

Острівна конструкція може мати різноманітні модифікації:

1. Кутовий варіант. Це економить час, тому навіть в невеликих кімнатах залишається досить багато місця для розташування обіднього столу. Оптимальною для розміщення меблів буде кухня з площею не менше 9 квадратних метрів.

2. П і Т-образні варіації. Такі гарнітури встановлюються у великих приміщеннях. Для економії простору рекомендується розташовувати острів на відстані не менше 1,2 м від основної конструкції. Це забезпечить безпечну роботу на кухні, зручне відкривання дверцят.

3. Прямі комплекти. Зручні для розташування, залишають максимальну кількість вільного простору. Всі елементи конструкції, побутова техніка, системи зберігання шикуються по одній лінії, що необхідно для забезпечення ефективної, зручної та безпечної роботи.

Вибір залежить від індивідуальних переваг і форми приміщення. За допомогою цих меблів можна зробити простір більш гармонійним і привабливим. Прямі конструкції досить довгі, тому підійдуть тільки для прямокутних витягнутих кімнат. Кутові комплекти розташовуються під прямим кутом, нагадують букву Г, ідеальні для приміщень квадратної форми. Т-подібна конфігурація має на увазі перпендикулярний примикання острова до основи. Для додання гарнітуру більшої функціональності в місці стику меблів розташовуються мийка, робоча поверхня або плита. Такий прийом забезпечує комфорт під час приготування їжі.

Якщо габарити кухонного столу-острова досить великі, можна візуально зробити конструкцію більш легкою. Для цього використовуються скляні фасади, полиці - білий колір зробить модель менш громіздкою.

Розміри і функціональність острова

Площа і конфігурація кухонного острова залежать від розмірів кімнати:

1. Для великих приміщень підійдуть великі прямокутні моделі, витягнуті уздовж всього комплекту. Багатофункціональний виріб надасть значну систему зберігання, стане корисним доповненням до невеликого меблевого гарнітуру.

2. Середні кухні можна доповнити невеликим острівцем квадратної форми. Важливо, щоб між ним та іншими предметами дотримувалося оптимальне відстань.

3. Ще одним підходящим варіантом стануть вироби з розсувними елементами, за допомогою яких можна збільшити обідній стіл, коли прийдуть гості. Моделі функціональні, але поступаються великим столом.

4. Спеціально для маленьких кухонь створюються самі крихітні варіанти на коліщатках. При необхідності їх можна переміщати по кімнаті. Вироби мають мінімальну функціональність, доповнюються шафками для зберігання.

Якщо острів грає роль обіднього столу, необхідно, щоб ширина стільниці становила не менше 90 см, висота від підлоги - 92 см. Мінімальна відстань між стільцями - від 30 см. Довжина поверхні розраховується за принципом: 60 см на одну людину.

Особливості обіднього столу

Кухня зі столом-островом - місце, де готують різноманітні страви і приймають їжу. Щоб вся родина насолоджувалася комфортом і домашнім затишком, необхідно грамотно ставитися до вибору цих меблів. Головні критерії - розміри, особливості конструкції, матеріал, з якого виготовлена ​​стільниця.

Розмір

Вибір габаритів обідньої зони залежить від кількості осіб, які будуть нею користуватися. Велике значення мають площу кухні та нюанси планування. Оптимальні габарити стільниці на одного сидячого - 50 х 40 см. У центральній частині столу повинно залишатися не менше 20 см². Це необхідно для розташування загальних блюд і приладів.

Острів, який поєднує в собі обідній стіл, повинен відповідати оптимальним розмірам. Так, стандартна висота від підлоги складає 75-80 см, довжина стільниці - 90-120 см, ширина - 80-120 см. Для великих сімей підійдуть трансформери, які складаються з декількох конструкцій. Кожна з них розрахована на розміщення від 2 до 4 осіб. Подібні моделі можуть з легкістю перетворюватися в великі зони, призначені для великої родини або компанії друзів - до 10 персон.

Конструкція

Острови з обідньою зоною класифікуються залежно від конструкції і способу кріплення до столу. Приставні або стаціонарні моделі встановлюються впритул, тому ідеально підходять для створення повноцінного місця для прийому їжі. До переваг виробів відносять практичність, комфорт, досить велику площу поверхні, стійкість. Серед недоліків відзначають те, що подібна меблі не підходить для маленьких кімнат.

Викатні або вбудовані конструкції ховаються в корпусі острова і виймаються при необхідності. Висувні моделі ідеальні для створення додаткової поверхні, якщо в приміщенні вже є письмовий стіл. Переваги: ​​зручність використання, можливість застосування в невеликих кімнатах. Недоліки: низький рівень стійкості вироби.

Матеріал стільниці

При виборі кухонних островів зі столом варто приділити особливу увагу матеріалу, з якого виготовлена стільниця. Щоб меблі служилиа довго, потрібно віддавати перевагу надійним покриттям, які не бояться вологи і температурних перепадів. Якісні вироби повинні витримувати вагу кухонного начиння і посуд з гарячими стравами, а також вплив фарбувальних продуктів.

Оптимальне співвідношення ціни і якості характерно для моделей, виготовлених зі штучного каменю або МДФ. Ламіновані ДСП відрізняються привабливим зовнішнім виглядом і доступною вартістю, але служать недовго, швидко втрачають первісну форму.

Для створення практичного та оригінального інтер'єру кухні досить поєднати острів з обіднім столом. Завдяки широкій різноманітності форм, моделей, розмірів можна підібрати підходящий варіант для просторих і маленьких приміщень. Кухонний острів - зручне і модне рішення для квартир і заміських будинків.

2020-04-27 18:03:17
^ Наверх