Вітаємо в інтернет-магазині меблів «Софіно»
  • Мова:
  • UA
  • RU
Терміново
зателефонувати?

Як підібрати розмір письмового столу для дитини і дорослого

За статистикою, переважна більшість патологій хребта розвивається через те, що людина неправильно сидить за письмовим столом. Першопричиною такого явища є невірно підібрані габарити меблів, які безпосередньо впливають на зручність експлуатації, поставу і здоров'я спини. Саме тому при необхідності придбати письмовий стіл розміри вироби - перше, що повинно бути враховано при виборі. Асортимент виробів варіюється в досить широкому діапазоні, від компактної прямокутної конфігурації до моделей-трансформерів або кутових конструкцій. Орієнтуватися в першу чергу варто на зріст користувача, наявність певних медичних показань, габарити приміщення, куди планується поставити стіл, і тільки потім на особливості інтер'єру і особисті смаки.

Функціональність і габарити письмових столів

Важливим критерієм, що впливає на розміри письмового столу, є його функціональність. Якщо для молодшого школяра досить стандартній конфігурації, то робоче місце студента, архітектора або офісного співробітника повинно бути набагато більше. Зрозуміло, враховуються і габарити приміщення, в якому планується поставити меблі. Якщо це невелика за площею кімната, оптимальним варіантом буде установка шкільного столу маленьких розмірів. Такі моделі діляться на:

  • Однотумбовий. Це стандартна конструкція, яка позиціонується як малогабаритна. З одного боку знаходиться робоча поверхня, з іншого - вбудована тумба з одним або декількома ящиками. Стандартні розміри - 120 х 60 см.
  • Двотумбові. Ще одна компактна класична модель, ящики в якій розташовуються по обидва боки стільниці. Стандартні габарити - 140 х 60 см.
  • З підкатною тумбою. Модель найчастіше зустрічається в офісах, трохи розширюючи функціонал меблів. Тумбу можна використовувати як частину столу або ж як окремий самодостатній елемент. Розміри зазвичай збігаються з Однотумбовий аналогами.

У ряді випадків письмовий стіл поєднується з комп'ютерним, що впливає на габарити меблів. Популярністю користуються функціональні Г-образні (кутові) конструкції, вони місткі, при цьому не сильно громіздкі, дозволяють зручно розмістити всі необхідні учнівське приладдя, ПК або ноутбук. Ширина таких столів починається від 120-160 см, глибина знаходиться в межах 800-120 см. До меблів середніх розмірів відносять і столи-трансформери, вони трохи вище і ширше стандартних, при цьому мають масу додаткових можливостей, зокрема, регулюванням кута нахилу і висоти стільниці. Такі моделі зручно розміщувати в типових квартирах, де цінний кожен квадратний метр.

Оптимальний варіант для школяра - повноцінний гарнітур з вбудованим столом, куди помістяться всі необхідні навчальні та розвиваючі приналежності, а також предмети побуту. При цьому варто розуміти, що функціональність і громіздкість такої моделі прямо пропорційні.

Кутова модель

Такий стіл вважається дуже зручним і містким завдяки конструкції і розмірам.

Виробництво дитячих письмових столів по висоті також починається від 52 см. При бажанні можна замовити модель з індивідуальними розмірами, проте така послуга обійдеться трохи дорожче, ніж придбання стандартного вироби.

Найчастіше кутовий письмовий стіл поєднує функції комп'ютерного. Конструкція має пристосування для клавіатури, системного блоку і монітора. Для них передбачені наступні параметри:

  • висувна полиця - 10-15 см під стільницею, таке розташування зручно для набору тексту на клавіатурі;
  • надбудова для монітора - 10-12 см, що дозволить очам не втомлюватися під час роботи;
  • підставка під системний блок - 10-15 см над покриттям підлоги, що виключить перегрів.

Перевага кутового столу в тому, що він відмінно економить місце, при цьому має дві окремі зони: для роботи з комп'ютером і паперами.

Для двох дітей

У сім'ях з двома дітьми часто виникає проблема з місцем в кімнаті для установки декількох письмових столів. Щоб заощадити простір, можна придбати спеціальне виріб. Виглядає ця конструкція як звичайний стіл, при цьому за розмірами вона трохи більше. Збільшена довжина дозволяє двом дітям одночасно робити уроки, займатися малюванням, ліпленням і іншою творчістю, не заважаючи один одному. Наявність полиць, висувних ящиків, в яких можна зберігати канцелярію і книги, також буде плюсом.

Як визначити оптимальну висоту

Перед тим як вибирати письмовий стіл для школяра, важливо вивчити рекомендації фахівців:

Ноги повинні стояти на підлозі прямо. Необхідно, щоб вони повністю діставали до підлогового покриття. Витягнуті ноги говорять про неправильно підібраного висоті. Обидва ліктя повинні знаходитися на столі. Не можна, щоб вони звисали.

Відстань від стільниці до стегон - не більше 18 см. Це стандартна висота, якої потрібно дотримуватися завжди. Виняток становлять конструкції з висувними шухлядами, трохи зменшують ці розміри.

При роботі за комп'ютером очі повинні знаходитися прямо навпроти монітора. При цьому голова не повинна бути нахилена вниз.

Під час читання дуже важливо, щоб відстань між книгою і очима дорівнювало довжині руки від ліктьового суглоба до кінчиків пальців.

Стіл, вірно підібраний по висоті, виключає розвиток у дитини сколіозу і інших захворювань хребта. При цьому не менш важливі параметри дитячого стільця: при опорі на спинку сидіння не повинно тиснути під коліна. При виконанні цих умов спина дитини завжди буде прямий. Ці ж правила необхідно дотримуватися дорослому.

Базові вимоги до столів для школярів

Окремо варто відзначити вимоги до розмірів письмового столу, за яким учні проводять багато часу, починаючи з першого класу і закінчуючи одинадцятим. Для вибору робочої моделі слід керуватися не стільки стильовим оформленням кімнати, скільки здоров'ям дитини. Фахівці розробили основні параметри письмового столу - стандарт для учнів:

  • ширина повинна дорівнювати 1 метру або більше;
  • глибина - від 0,6 м і більше;
  • місце для постановки рук - 50 х 50 см.

Висота письмового столу залежить від зростання школяра.

2020-06-01 10:35:41
^ Наверх