Вітаємо в інтернет-магазині меблів «Софіно»
  • Мова:
  • UA
  • RU
Терміново
зателефонувати?

Як правильно поставити ліжко в спальні?

Якщо ліжко стоїть неправильно, сон може стати неспокійним і не приносити належної бадьорості. У цього явища є прості раціональні пояснення, коли щось заважає, наприклад, протяг або почуття незахищеності. А також правила фен-шуй, де важлива вільна циркуляція енергетичних потоків.

Як оптимально розташувати ліжко?

Розгляньмо найпоширеніші варіанти розташування ліжка, розберемо їх плюси та мінуси. Таким чином, ви зможете зрозуміти, куди саме відмінно стане ліжко у вашій спальні і ви зможете спати дійсно спокійно.

Якомога далі від дверей

Ліжко повинно бути віддаленим від дверного отвору. Двері - це джерело суєти і турбот, а спальну зону слід захистити від траєкторії ваших постійних пересувань.

Трохи далі від вікна

Ліжко, поставлене впритул до вікна (узголів'ям або боком) - не найкраще рішення. Протяг може стати причиною застуди, шум з вікна буде занадто близько, а спати з закритими вікнами без свіжого повітря не рекомендується.

Впритул до стіни

Узголів'я ліжка біля стіни - оптимальне рішення. Стіна стає опорою, «психологічним» захистом. Розташування боком біля стіни теж можливо, особливо якщо мало місця. Але це ускладнює підхід до ліжка, так що можуть виникнути незручності для другої половинки.

Без великих нависають предметів

Полички, шафи, великі лампи над ліжком можуть викликати підсвідоме занепокоєння, відчуття незахищеності. Все це заважає розслабитися.

З доступним проходом

Ідеал - це доступність ліжка з будь-якого боку. У цьому не повинні заважати зайві предмети.

Мінімальна відстань між стіною і меблями - 70 см. Цього достатньо для проходу однієї людини. Але якщо можливо, краще залишити 80-100 см, щоб не битися ногами об виступаючі кути і не захаращувати простір.

Без дзеркал

Фен-шуй не рекомендує вішати дзеркала над ліжком або навпроти нього. Вважається, що дзеркало відображає енергію і спрямовує її назад, що може викликати почуття пригніченості вранці. У цього є і практичне пояснення: відображення в дзеркалах (навіть свої власні) викликають психологічне занепокоєння.

Вихід - дзеркало збоку від ліжка, але трохи далі.

Якщо ліжко невелике, то можна розмістити його в голови в кут (по діагоналі) - таке розташування підходить для кімнат, де вхід навпроти вікна. При цьому ви будете тримати в зоні видимості двері, а пряме сонячне світло не буде зліпити вранці, якщо вікна виходять на схід або південний схід.

При виборі місця варто пам'ятати про правила:

  • розташування ліжка в спальні має забезпечувати вільний доступ для обох партнерів;
  • переконайтеся, що на постіль не буде дути з встановленого кондиціонера, ніяких протягів від вікна;
  • не рекомендується, щоб ліжко примикало до стіни, за якою розташовується ванна або кухня. Сторонні шуми не сприяють спокійному сну. Якщо не можна змінити установку - скористайтеся високим м'яким узголів'ям або обклейте стіну пробкою, щоб підвищити шумоізоляцію;
  • постіль не повинна примикати до дверей, щоб не створювати стресу.

Як поставити ліжко, щоб пробудження було комфортним? На деякій відстані від вікна. Прийнято, що радіатори опалення найчастіше розміщуються під підвіконням. Так можна уникнути проблем:

  • перегріву через занадто інтенсивної роботи батарей;
  • яскравого сонця при розкритих шторах;
  • пересушування дерев'яних частин корпусу ложа, через що воно може розсихатися

Як не повинно стояти ліжко?

Є правила, що стосуються того, як правильно поставити ліжко в спальні, порушення яких гарантовано зіпсує вам сон і самопочуття. Важливо знати не тільки, як поставити ліжко, щоб прокидатися в хорошому настрої, але і як робити не можна:

  • Не можна ставити ліжко напроти дверей. За поданням фен-шуй вузькі і довгі простори змушують енергію «ци» прискорюватися. Крім того, ногами до дверей завжди укладали покійників. Навіть випадкове уподібнення людині, коли вона вирушає на той світ може завдати реальної шкоди здоров'ю, це якщо вірити народним прикметам;
  • Ніяких дзеркал, дзеркальних стель. Н рекомендують навіть глянцеві поверхні в спальні. Телевізорів і комп'ютерів поруч із ліжком не місце;
  • Куди ще не варто ставити ліжко, так це до стіни, що примикає до кухні або санвузла. Робота побутової техніки, вода, що ллється або гудіння в трубах можуть стати серйозними провокаторами для безсоння;
  • Ліжко посередині кімнати змусить відчувати себе ну дуже некомфортно. Іноді таку установку практикують, але це один з найневдаліших варіантів - людина підсвідомо відчуває беззахисність і дискомфорт;
  • Ще один спосіб заподіяти собі незручності - поставити спальне місце до стіни узніжжям. Мабуть, найгірший з варіантів. Мало того, що голова буде «в зоні нападу», так ще прокидаючись, ви будете поглядом впиратися в стіну;
  • Поставити двоспальне ліжко боком до стіни може собі дозволити лише самотня людина, що не бажає налагоджувати особисте життя. Другій половинці буде просто незручно кожен раз перебиратися через чоловіка;
  • Намагаючись раціонально використовувати вільний простір над ліжком, на стінах часто розміщують полки, картини, дзеркала. На стелі можуть повісити важку люстру. Все це надає несвідомий «пресинг», адже гіпотетично важкий предмет може впасти. Для спокійного сну та особистої безпеки над головою не повинно бути важких і гострих предметів;
  • Прохід між ліжком і меблями повинен становити не менше 70 см. Це мінімальна відстань для пересування;
  • Не ставте поруч із ліжком звичайні шафи. Саме такі, які відкриваються лежачим на ліжку людиною можуть сприйматися загрозливо і змушувати хвилюватися;
  • Деякі люди, намагаючись створити в єдиній кімнаті затишне місце, перегороджують її шафою. В таких зонах погано циркулює повітря, що може стати причиною розвитку алергій, психосоматичної задухи і астматичних нападів.

Через невідповідного розташування ліжка в кімнаті, при нехтуванні основними правилами, людина може постійно піддаватися стресу через переривання сну. Потік повітря з кондиціонера або протяг запросто стануть причиною застуди. Щодо дверей ложі в спальні має розташовуватися трохи віддалік від отвору.

Як впливає розмір спальні на розташування ліжка?

Сучасне планування більшою мірою враховує ергономіку простору. У власників квартири не виникає питання, як поставити ліжко, при площі понад 15м2. Але старі забудови грішать маленькими, витягнутими, вузькими кімнатами і тоді це питання стає актуальним.

Від того, як поставите ліжко в спальні, залежить зручність пересування, сприйняття простору. Перед покупкою або установкою вже нового ліжка в невеликих приміщеннях важливо попередньо провести ретельні виміри ліжка, габаритів кімнати. Для вільного пересування повинен залишатися прохід в 70 см. Перш ніж вирішити, як поставити ліжко в маленькій спальні, накресліть план в масштабі з нанесенням зображення планованих меблів, залишаючи простір для орних дверей, стулок купе.

Як поставити ліжко в вузькій спальні?

Дизайнери пропонують розташувати його поперек кімнати в стороні від дверей, забезпечивши по сторонах місце для невеликих тумб зі світильниками. Коли місця зовсім мало, узголів'я розташовується у напрямку до вікна. Рекомендують встановити між вікном і в голови екран ширму, завіси. Маленька, вузька спальня змушує встановлювати ліжко уздовж стіни. Для самотньої людини варіант може виявитися цілком зручним. Грамотний розподіл простору дозволить розташувати спальне місце з максимальним комфортом.

У просторій кімнаті дизайнери роблять ліжко центральним елементом, який часто стає своєрідною віссю симетрії для кімнати. В цьому випадку ліжко може бути встановлено навіть в голови в кут, що робить її максимально захищеною, дає огляд двері в кімнату і забезпечує підхід до спального місця з двох сторін.

 

2020-03-26 16:31:36
^ Наверх