Терміново
зателефонувати?

Який стіл краще вибрати на кухню в залежності від форми, матеріалу

Різноманітність сучасних обідніх столів може поставити в глухий кут будь-кого. Розміри, моделі, матеріали виготовлення, колір, стиль настільки різні, що зробити правильний вибір досить складно. Як знайти зручний і практичний стіл на кухню, який краще вибрати дизайн - цими питаннями задаються багато споживачів. Слід враховувати габарити і конфігурацію приміщення, стиль оформлення інтер'єру, колір і матеріал гарнітура, кількість проживаючих в будинку людей.

Популярні моделі

  • Розрізняють класичні і розкладні столи. Кришки останніх можуть бути:
  • Розсувні - вони розходяться в сторони, на місце, що звільнилося вставляється додаткова вкладка;
  • Висувні - один край стільниці кріпиться на дві ніжки з роликами, в неробочому стані стіл повністю прихований в інших меблів;
  • Навісні - стільниця одним краєм кріпиться до вертикальної поверхні, в неробочому стані стіл розташований паралельно стіні і майже не займає місця.

Обідній стіл з розсувною кришкою - найпопулярніша модель. Це практичний варіант, зручний як для щоденного використання, так і для прийому великої компанії. Є кілька конструкцій розсувних столів:

Розсувається тільки стільниця, каркас не змінює форму. Це звичний варіант, при якому частини кришки відсувають убік, а у вільний простір укладають додаткові елементи. У розсунутому стані з'являється ще два посадкових місця.
Каркас не відділяться, додаткові елементи висуваються знизу основної стільниці. Залежно від кількості запасних частин число  місць збільшується на два (одна вкладка) або чотири (два елементи).

Розсуваються кришка і каркас. У таких моделях кількість додаткових посадочних місць залежить від числа вкладних елементів. Максимальна завантаженість - три частини і шість місць.
Ширина додаткових вкладок в розсувних моделях не може бути менше стандартного посадкового місця - 50-60 см. Для столів з  каркасом потрібно враховувати вагу висунутих частин стільниці, щоб вся конструкція не втратила стійкість.

Висувні і навісні столи-трансформери економлять місце на маленькій кухні, але конструкції на кронштейнах не надто надійні, їх не варто перевантажувати. Моделі столів з однією або двома ніжками витримують більше навантаження. Основний недолік висувних і навісних варіантів - їх не можна пересунути на інше місце. Правда, останнім часом з'явилися рухливі моделі для кухні, але переміщати їх можна тільки уздовж стіни. Для прийому великої кількості гостей перераховані конструкції навряд чи підійдуть.

Нерозбірні класичні столи, як правило, виготовляють з натурального дерева або деревних матеріалів. Розміри найчастіше не перевищують 100-120 см, якщо вони не зроблені на замовлення. Довгі і вузькі стільниці, виконані за типом барної стійки, зазвичай виготовляють класичні, але є моделі, які мають висувні або підвісні елементи.

Підвісний або розсувний стіл навіть при максимальних розмірах не зможе вмістити більше 5-7 чоловік. Для великої родини це не найкращий варіант.

Матеріали виготовлення

Вибір матеріалу для обіднього столу залежить від стилю оформлення кухні та фінансових можливостей. Варто також враховувати, що приблизно однакові за зовнішнім виглядом моделі можуть бути представлені в різних цінових категоріях. На їх вартість безпосередньо впливає те, з чого вони виготовлені.

ДСП - найпоширеніший матеріал. Плюси: доступна ціна, міцність, водостійкість, легкість в обробці, добре тримає кріпильні вироби. Недоліки: неможливо виконати тонку роботу, до того ж випаровування формальдегіду, яким просякнуті ДСП, небезпечні для здоров'я. Є два види плит: Е1 і Е2. Перший більш екологічний, другий заборонений для дитячих меблів.

Існують ламінована ДСП (паперово-смоляна суміш пресується при високій температурі) і облицювання паперовою або пластиковою плівкою. По виду і ціною вони практично не відрізняються, але перша прослужить набагато довше.

МДФ (дрібнодисперсійна фракція) виготовляють з деревних волокон (дуже маленької тирси), спресованих під великим тиском. Зв'язуються вони екологічним парафіном і лігніном. Переваги матеріалу: практично нешкідливий, придатний для тонкої обробки, довговічний, має всі якості натуральної деревини, але істотно дешевше. Недолік тільки один - ціна вища, ніж у ДСП.

Масив дерева - ще один поширений матеріал. Застосовуються м'які сорти (сосна, береза, вільха), середні (вишня, бук, дуб) і тверді (клен, Мераб, інші екзотичні породи). З першими зручніше працювати, але і пошкодити їх дуже легко. Тверді породи міцніше, але коштують дорожче. Столи з масиву дерева, як правило, дуже важкі, погано переносять підвищену вологість, деякі сорти вигоряють на сонці.

Скляні столи з сучасних матеріалів дуже міцні. Їх неможливо розбити, подряпати, вони не бояться вологи, не вироблять небезпечних випарів, не викликають алергію. Такий стіл практичний (можна відмити будь-яке забруднення), візуально додає кухні простору і повітря. Мінус тільки один - на прозорій кришці залишаються сліди навіть від невеликих бризок води. Але є вихід - стіл з матовою стільницею.

Скляний стіл на кухні повинен бути виконаний із загартованого матеріалу товщиною не менше 10 мм.

Класифікація за формою

Традиційний обідній стіл прямокутної форми довгий час залишався фаворитом на всіх кухнях. Він дійсно зручний, практичний, але сучасні дизайнери пропонують і інші варіанти. Єдине правило, яке дотримується неухильно - всі моделі мають правильну геометричну форму. Як вибрати обідні столи в залежності від конфігурації - цим питанням задаються багато людей. Поради від дизайнерів:

  • Прямокутна форма ніколи не вийде з моди. Це трохи консервативний варіант, але фахівці вважають, що саме така стільниця ідеальна для зручного розсадження великої кількості гостей або членів сім'ї. Прямокутний стіл легко вписати в кухню будь-якого розміру, його можна розмістити як поруч зі стіною, так і по центру кімнати.
  • Круглий стіл найкраще виглядає в центрі приміщення, але для цього буде потрібно досить простора кухня. Поруч зі стіною розміщувати його не варто - він втратить свою індивідуальність, та це й не дуже зручно. Так як круглий стіл знаходиться в центрі уваги, до його дизайну пред'являють підвищені вимоги.
  • Овальна форма столу теж вимагає просторого приміщення. Його бажано ставити в центр кімнати, тому вимоги до оформлення та дизайну такої моделі, як правило, трохи завищені.
  • Квадратний стіл простіше вписати в інтер'єр, ніж круглий або овальний. Його не обов'язково ставити в центр кухні. Поруч зі стіною квадратна модель виглядає досить гармонійно, але в маленькому приміщенні вона може бути не дуже зручна. Висаджування за такий стіл вимагає деякого уваги, так як тут немає коротких «хазяйських» сторін, як у прямокутного варіанту.
  • Іноді дизайнери пропонують трикутні, багатокутні, асиметричні моделі. Це стильно, але підходить для маленьких конструкцій, які використовуються як журнальний столик. Для великої родини або хлібосольних господарів такі варіанти не підходять. До того ж, вписати їх в інтер'єр досить складно.

Розмір виробу

Перед тим як вибрати стіл кухонний, потрібно визначити його розміри і місце в інтер'єрі. Для невеликої кухні практичніше вибирати традиційний прямокутний або підвісні і висувні варіанти. Більш просторе приміщення здатне вмістити круглі, овальні або квадратні моделі. Стандартний розмір посадкового місця для однієї людини - 50-60 см в ширину, 30-32 см в глибину. Цього достатньо, щоб розмістити посуд і прилади на одну персону.

Загальне правило тільки одне - не важливо, якої форми стіл, квадратний, круглий або прямокутний, відстань від підлоги до стільниці не повинно перевищувати 70-80 см. Ідеальна ширина для двох - 80 см. Для чотирьох осіб, при наявності місця в кухні, підходить круглий стіл діаметром 90 см, для шести - 110-140 см. Варіанти більшого розміру доречніше для їдальні.

Дизайн конструкції

Дерев'яний стіл підійде для кухні в сільському стилі (кантрі, Прованс), добре впишеться в класику або еклектику, навіть в холодному суворому хай-тек моделі лаконічної форми будуть цілком доречні. Металеві меблі складно вписати в будь-якої дизайн, за винятком індустріального. Скляні стільниці підійдуть для сучасних міських стилів, модерну, еклектики. Для класики і «палацового» інтер'єру переважно натуральне поліроване або шліфоване дерево.

Вибір кольору залежить від загального оформлення кухні:

  • для легкого Провансу або середземноморського стилю підійдуть світлі пастельні відтінки;
  • хай-тек або лофт вимагають лаконічних форм, контрастних кольорів;
  • для розкішної класики краща фактура натурального дерева;
  • модерн «любить» нейтральні, природні відтінки;
  • для еко характерні всі природні фарби (землі, моря, піску, зелені, деревної кори).

Хай-тек або лофт часто мають відкрите планування, де поділ на зони виконано за рахунок оформлення інтер'єру. Для такого дизайну барна стійка - чудовий варіант. Пластикові вироби виготовляють в будь-якому стилі, кольорі, формі. Це дуже легкі і зручні варіанти, але вони роблять інтер'єр «дешевим». Пластик краще залишити для тераси на дачі або в заміському будиночку.

2020-05-23 00:02:11
^ Наверх