Вітаємо в інтернет-магазині меблів «Софіно»
  • Мова:
  • UA
  • RU
Терміново
зателефонувати?

Як оновити старий кухонний стіл?

У цій статті ми розповімо про те, як оновити кухонний стіл, які способи можна використовувати, а які небажано і що для цього потрібно мати під рукою. Запасайтесь терпінням, креативними ідеями і давайте почнемо!

5 популярних способів оновити старий кухонний стіл:

  • Просте фарбування
  • Фарбування через мереживо
  • Плівка-самоклейка
  • Викласти керамічною плиткою
  • Декупаж

Процес повної реставрації простим назвати не можна. Запасіться часом, терпінням і головне - бажанням!

Реставруємо дерев'яний стіл в домашніх умовах

Щоб оновити старий кухонний стіл потрібно запастися не тільки терпінням, але і набором необхідних інструментів.

Цей спосіб підходить тільки для дерев'яних або шпонованих столів!

Нам буде потрібно:

  • Наждачний папір дрібної, середньої і великої зернистості (або шліфмашинка)
  • Респіратор, окуляри, рукавички
  • Емалева алкідна фарба або морилка
  • Малярська плоска кисть і кисть для ґрунтовки
  • Ґрунтовка для дерева
  • Меблевий лак або воскова паста
  • Оглядаємо і ремонтуємо обідній стіл

Насамперед треба розібрати кухонний стіл. Це потрібно для того, щоб виявити проблемні місця. Підстілля могло розхитатися, ніжка втратити стійкість, а фурнітура трохи ослабнути. Якщо стіл тільки трохи розхитався, то досить підтягти фурнітуру і вимити стільницю і ніжки.

Відзначайте місце установки кожної деталі. Можете робити це на окремому аркуші паперу або залишати позначки прямо на столі. В останньому випадку переконайтеся, що вони не змиються або не зникнуть в процесі реставрації.

Відповідальний крок - знімаємо старе покриття

Саме час скористатися захисними окулярами і дістати наждачний папір. Для першого етапу Вам знадобиться грубозернистий папір. Коли лак буде повністю зчищений з поверхні - берете дрібнозернисту і завершуєте розпочате.

З цим завданням простіше справлятися за допомогою шліфувальної машинки. Вона зробить цей процес не тільки простіше, але ще і швидше. Тільки вигнутий і інші нерівні ділянки поверхні доведеться відшліфовувати вручну.

Шліфувати потрібно вздовж волокон, інакше на поверхні можуть утворитися дрібні сучки або подряпини. Прибрати їх буде складно, Ви витратите ще більше часу і сил.

Усуваємо дефекти

Тепер саме час прибрати зі столу зайвий пил і бруд. Тільки обережно! Волога не повинна потрапляти на дерево, які залишилося без захисного лакового покриття. Уважно огляньте обідній стіл на предмет різних тріщин, сколів, нерівностей і т.д.

Навіть самі незначні пошкодження будуть дуже видно після фарбування! Тому потрібно уважно оглядати поверхні і закладати абсолютно всі дефекти.

Беремо шпаклівку для дерева та замазуємо всі нерівності. Чекаємо поки вона підсохне і рівняємо поверхню. Перед наступним етапом обов'язково видаліть пил ще раз і знежирте її.

Ґрунтуємо поверхню

Стіл уже підсох? Значить пора гарантувати. Без цього етапу обійтися ну ніяк не можна. В іншому випадку, фарба або лак ляжуть нерівномірно і швидко потріскаються. В якості ґрунтовки підійде алкідна або шелакова ґрунтовка. Її наносимо в 1-2 шари, для цих цілей використовуємо невеликий губчастий валик. Кожен шар, перед нанесенням наступних, повинен просохнути. Як правило, на це йде діб. Тільки після того, як ґрунтовка повністю просохла, можна ще раз пройтися шліфувальною машинкою або середньозернистим наждачним папером. Видаліть пил і можна приступати до наступного кроку.

Найцікавіше - вибираємо фарбу і її колір!

А тепер можете сповна проявити свою фантазію і вибрати абсолютно будь-який колір для оновленого столу на кухню. Пам'ятайте, що його доведеться часто протирати і перебувати він буде далеко не в найбільш благополучних умовах. Тому краще підібрати алкідну емалеву фарбу. Вона відмінно переносить часті контакти з вологою або водою.

Фарбу наносимо в 2-3 тонких шару. Завершальний шар краще залиште сушитися близько 4-х діб. Тільки після цього наносимо захисне покриття. Тут у Вас є два варіанти:

  • лак
  • віск

Якщо Ви вирішили скористатися лаком, то наносити його краще тонким шаром, 2-3 рази. Перед нанесенням кожного наступного шару, попередній повинен висохнути (близько 4-х годин йде на сушку) і потім треба злегка зашкурити покриття.

Якщо Ви вибрали другий варіант, то після покриття шарів воску, його потрібно відполірувати до блиску. Віск втирайте тканиною до блиску. Кожен шар повинен сохнути щонайменше 1 годину. Таких маніпуляцій потрібно провести хоча б 3 протягом одного дня. Потім оброблений кухонний стіл потрібно залишити на тиждень, щоб віск вбрався і покриття придбала свої захисні властивості.

От і все! Як бачите, процес простий, але досить трудомісткий. Якщо Ви маєте в своєму розпорядженні достатню кількість вільного часу, необхідними інструментами та бажанням все це робити - вперед!

Фарбування через мереживо - естетика в деталях!

Фарбування меблів через мереживо - популярний прийом, який активно використовується всіма, хто захоплюється «HandMade». Все, що Вам необхідно:

  • Тюль (або спеціальний трафарет, що імітує мереживо)
  • Фарба
  • Валик або пензлик для фарбування

Цей декор краще наносити або на етапі повного перефарбовування столу, після того, як завершальний шар фарби висохне. Або на чисту поверхню обіднього столу, за умови, що на ньому немає дефектів.

Що робити?

Покладіть тюль на стіл і через неї пофарбуйте його поверхню. От і все! Головне, робити це акуратно і без зайвого поспіху, тоді точно все вийде якнайкраще.

Оновлюємо кухонний стіл за допомогою самоклеючої плівки

Це найшвидший і простий спосіб оновити старий стіл. Якщо на кухні Ви проводите не багато часу і стіл за його прямим призначенням використовуєте рідко - ця техніка спеціально для Вас! А ось якщо Ви звикли їсти за столом, часто його експлуатуєте, тоді варто задуматися, чи підійде вона Вам. Річ у тому, що така плівка не відрізняється довгим терміном служби. Вона швидко вицвітає і вбирає в себе бруд.

Хороша новина - плівка легко видаляється з поверхні і її місце може замінити нова. Але чи варто воно того? Якщо Ви готові витрачати на це час і сили - тоді Ви нічим не обмежені. Проявіть свою винахідливість і креативність.

Ще один цікавий спосіб оновити обідній стіл

За допомогою різнокольорового скотча! Так-так, Вам знадобиться звичайний скотч! Завдання просте: потрібно обклеїти стільницю і ніжки різнокольоровими смужками. В якій послідовності будуть йти кольору і як будуть розташовуватися смужки - вирішувати тільки Вам! Але пам'ятайте, що таке покриття потрібно часто оновлювати. Від води воно поверхню захищає добре, а ось на гарячий посуд буде реагувати не так, як хотілося б.

Керамічна мозаїка - надійно і оригінально

Головний плюс керамічної плитки - вона довговічна. Таке покриття відмінно переносить підвищену вологість, різкі перепади температури, занадто гарячий або холодний посуд на своїй поверхні.

Що потрібно?

Плитковий клей

  • Затирка
  • Кахель (плитка)
  • Шпатель

Алгоритм дій простий: наносимо на поверхню розведений плитковий клей. Для цього підійде і звичайний силіконовий герметик. Міжплиточні шви потрібно закрити спеціальною затіркою. Наносити її потрібно гумовим шпателем.

Перед тим як класти плитку, визначтеся з малюнком на стільниці і розташуванням кахлю на ній. Рекомендуємо зробити розмітку прямо на поверхні.

Коли Ваш декор підсохне - саме час завершити розпочате і надати торцям столу презентабельний зовнішній вигляд. Їх теж можна обклеїти кахлем. А можна придбати спеціальну дерев'яну планку і закріпити її саморізами.

Декупаж - стиль в деталях

Декупаж - техніка декору, яка ґрунтується на приєднання різних картин, малюнків, орнаментів до якого-небудь предмету. Для додання довговічності поверхня покривається лаком. Найчастіше використовуються вирізані з паперу або тканини елементи. Тут Ви можете сповна проявити свою фантазію і створити обідній стіл Вашої мрії!

Що потрібно?

  • Картинки
  • Клей ПВА
  • Меблевий лак

У магазинах можна знайти готові композиції для купажу. Але навіщо обмежувати себе, адже можна створити їх самим! Підійдуть навіть вирізки з журналів, плакатів та інших друкованих видань.

Що робимо?

Моєму стільницю. Підійде звичайний мильний розчин. Потім витираємо її насухо і знежирюємо. Для цього етапу можна скористатися тампоном, змоченим в спирті.

Клей ПВА потрібно розвести в пропорції один до одного. Підготовлені матеріали змочити в отриманому розчині і органічно розмістити на стільниці. Всі картинки приклеювати акуратно, щоб уникнути здуття і нерівностей. Можна пройтися по ним сухою ганчіркою, щоб краще розрівняти.

Чекаємо поки композиція повністю просохне і тільки потім наносимо меблевий лак. Другим шаром розкриваємо тільки тоді, коли переконалися, що перший повністю висох. І таких шарів має бути мінімум 3. Тільки в такому випадку, покриття не буде стиратися з часом в процесі прибирання, вологого в тому числі.

Ми розповіли Вам про п'ять найпопулярніших техніках реставрації та поновлення старого кухонного столу. Сподіваємося, що наша стаття була корисна і цікава для Вас. Гарного Вам настрою і креативних ідей!

2017-08-07 09:46:36
^ Наверх