Терміново
зателефонувати?

Особливості меблів під комп'ютер: найкращі варіанти для дому та офісу

Є кілька варіантів виробів, що відрізняються за своєю конструкцією, формою, функціональності. Підібрати виріб, яке ідеально підходить під особливості комп'ютера і приміщення, буває не так просто. Меблі для комп'ютера вибирається зовсім не так, як звичайні робочі столи - тут є свої нюанси.

Призначення і особливості

Призначення комп'ютерного столу можна зрозуміти з назви - меблі потрібні для установки ПК, разом з комплектуючими, колонками. Звичайний стіл не підходить. Загальні вимоги для комп'ютерного столу такі:

При створенні конструкції обов'язково продумується місце для системного блоку - найчастіше він розташовується праворуч внизу, хоча є варіанти і з лівим розташуванням. У ніші має бути достатньо місця для нормального повітрообміну в системному блоці. Передбачається місце для колонок. Як правило, вони встановлюються над або по обидва боки від монітора. Монітор розташовують навпроти користувача. Важливо, щоб нічого не заважало огляду;

Комп'ютерні столи можуть мати висувні платформи або бути без них. У цій ситуації периферія встановлюється безпосередньо на стіл;

Крім персонального комп'ютера, на столі можуть знаходитися документи, канцелярське приладдя, роутер, принтер. Для цього повинно вистачати вільного місця.

Офісні столи, на відміну від виробів для будинку, характеризуються більш широким корисним простором. Але для домашнього використання купувати подібні моделі немає сенсу, особливо, якщо приміщення є компактним. Досить буде стандартного по конфігурації столу з висувними ящиками. Про них потрібно знати наступне:

  • Нормальною віддаленістю для очей вважається відстань 60 см від монітора - його і потрібно дотримуватися;
  • Ззаду столу повинно залишатися простір для розміщення силових кабелів, подовжувачів та інших проводів;
  • Такі конструкції є універсальними, їх можна використовувати як звичайний письмовий стіл, наприклад, для навчання. Але для цього слід грамотно продумати освітлення;
  • Прямі комп'ютерні столи відрізняються від письмових полками для периферії і монітора з системним блоком.

Конструкція може бути і кутовий, що особливо доречно при обмеженому просторі. Використання модульних меблів для комп'ютера дозволяє власникам малогабаритних приміщень створити ідеально відповідне робоче місце, залишивши тільки потрібні блоки.

Різновиди

Купуючи будь-які меблі для дому, потрібно спиратися більше на те, які параметри приміщення і яка розстановка меблів використовується. Сенсу покупки дорогих меблів не буде, якщо її не вийти «вписати» в уже існуючий інтер'єр. Або для установки предмета елементарно не буде вистачати вільного місця. Потрібно оцінити, куди конкретно буде встановлюватися стіл, а потім підбирати найбільш оптимальний варіант.

Правила вибору вироби полягають в тому, щоб його присутність не заважало нормальному пересуванню в приміщенні. При цьому стіл повинен органічно розміщувати всі необхідні предмети. Фізичні особливості людини також потрібно враховувати при покупці подібних меблів, адже за нею доведеться провести багато часу.

Прямокутні столи

Класичний комп'ютерний стіл має прямокутну форму. Різниця від звичайного письмового в тому, що там стільниця вужча, а кути завжди закругляются. Їх доступність і практичність привела до того, що прямокутні столи купуються для комп'ютерного клубу або для кабінетів інформатики. Всі потрібні елементи, включаючи полки для розміщення системного блоку, стійки для монітора, консоль для колонок, там присутні. Дозволити собі встановити вдома прямокутні столи можуть далеко не всі - для цього потрібно, щоб приміщення було просторим.

Кутові

При нестачі вільного місця в квартирі потрібно дивитися на альтернативні варіанти, зокрема, на кутові столи. На вигляд подібна меблі можуть являти собою усічений з одного боку квадрат або прямокутник. Однозначне перевага подібних меблів полягає в тому, що комп'ютерна техніка без проблем розміщується на ньому. Але розміри приміщення не грають ніякої ролі. Через особливості розташування в кутових столах можливо встановити додаткові елементи, наприклад, полиці. На них можна зберігати техніку і документацію. Якщо розглядати ціни, то кутова комп'ютерні меблі коштує дорожче класичних моделей. Пов'язано це з тим, що вони складаються з окремих модулів і в цілому мають більш складну конструкцію.

Кругові

Найзручнішою для роботи вважається та комп'ютерні меблі, що оточує людину з усіх боків. Це дозволяє розмістити необхідне, включаючи не тільки комп'ютерну техніку, а й канцелярію. Людині не потрібно підніматися з робочого місця, щоб виконувати свої справи. Сюди включаються столи напівкруглої і п-подібної форми. Вони виглядають досить стильно, але коштують дорого через наявність окремих секцій. Та й використання подібних меблів вдома є скрутним, якщо не розглядати просторі приміщення.

Трансформери

Компромісним рішенням для компактних квартир є малогабаритні столи-трансформери. Для персонального комп'ютера вони не підходять, так як там недостатньо місця. Але в якості робочого столу для ноутбуків їх можна використовувати. Меблі характеризується мобільністю і компактністю. Стільниця встановлюється під зручним для роботи кутом, також потрібно відзначити складні ніжки. Цей стіл можна взяти в поїздку або тривале відрядження. Меблі за лічені хвилини складається і розкладається, відповідно, їх основна перевага полягає в мобільності.

Зазначена комп'ютерні меблі не підходить для постійного використання в приміщенні або офісі. Це скоріше варіант для тих, хто змушений часто перебувати в роз'їздах. Ці меблі відноситься в окрему категорію, і особливих альтернатив тут немає. Її некоректно порівнювати з перерахованими моделями, так як розраховані вони на виконання протилежних завдань.

Консолі

Найкомпактнішим варіантом меблів під ПК є консолі. За рахунок невеликих габаритів вони можуть встановлюватися в будь-якій зоні приміщення, не захаращуючи простір. Але для постійної експлуатації вони незручні, тому що не дозволяють повноцінно розмістити стаціонарне обладнання. Швидше це варіант для тих, хто користується ноутбуками.

Оригінальні варіанти конструкцій

Головним завданням комп'ютерних столів є грамотна організація робочої зони без її захаращення зайвими деталями. Щось дійсно оригінальне можна знайти тільки, коли пошук меблів обмежений певними рамками - ними виступають габарити квартири або офісу. І тоді доводиться дивитися в бік тих комп'ютерних столів, які здатні заощаджувати місце без особливих втрат в якості:

  • Подібної меблями може виступати вже згаданий кутовий стіл. Про його сильні сторони вже було описано вище. Використання таких конструкцій в офісі дозволяє створити окрему робочу зону, встановлюючи полки і ніші на свій розсуд. Сама стільниця є великий, але простір в приміщенні використовується по мінімуму. Клавіатура і миша ховається в висувних полицях. Але людині, яка працює за такими меблями, доведеться дивитися на стіни з двох сторін, що може здатися некомфортним;
  • Скляні конструкції досить суперечливі. З одного боку, проблем з питанням, як зробити креслення меблів, бути не повинно. Матеріал може здаватися занадто розкішним, і не практичним у використанні. На практиці ж ситуація так, що гартоване скло пошкодити майже неможливо, так як його товщина може досягати 10 мм. Поєднання з деревом і хромованими елементами робить конструкцію на вигляд дуже ефектною - для невеликих приміщень така комп'ютерна меблі незамінна. Прослужить вона довго, якщо забезпечити їй належний догляд. Дерево стирається швидше, ніж скло. Але перенести рівень навантажень, який легко витримується деревом, скло не в змозі. Також потрібно сказати про те, що скло більш холодний матеріал, ніж дерево;
  • Компактні столики, мають коліщатка, беруть своєю мобільністю. Як тільки робота буде закінчена, столик без проблем забирається. Якщо комп'ютер використовується рідко, то це хороший варіант. Їх можна додатково обладнати надбудовами або поличками - при проектуванні і дизайні меблів на комп'ютері всі потрібні опції можна вказати. Для стилю мінімалізм вказаний варіант конструкції підходить цілком органічно.

При пошуку мініатюрної моделі дуже важливо не перестаратися, так як зовсім вже маленька меблі просто не зможе розмістити техніку. Перед походом в магазин потрібно зайнятися проектуванням і дизайном меблів на комп'ютері з обов'язковим зазначенням розмірів.

Всі виміри необхідно здійснити самостійно, зокрема, потрібно знати параметри всіх елементів комп'ютера. У столиків різних конструкцій є низка важливих параметрів:

  • Відсік для системного блоку може бути відкритим або закритим. Повністю відкритий блок збільшує шанс, що блок перевернеться через випадковий руху ногою. Краще, якщо запас по ширині налічуватиме кілька сантиметрів з кожного боку, а задньої стінки не буде зовсім;
  • Нормальним положенням екрана вважається те, коли верхній рівень збігається з рівнем очей користувача. Навіть якщо комп'ютерна меблі представлена ​​у вигляді кутовий, то монітор все одно повинен знаходитися строго перед очима користувача;
  • Важливо, щоб простору полички для мишки вистачало для її руху - якщо купується меблі для комп'ютерного класу, то тут вистачить простору на полиці. Якщо ж комп'ютер буде використовуватися для ігор, то зручніше за все розташувати клавіатуру і мишу зверху столу;
  • Під час використання клавіатури на полиці потрібно враховувати її висоту - вона повинна відповідати рівню ліктя. Положення можна вирівняти, підганяючи крісло на потрібний рівень;

Важливо враховувати характер прокладки проводів і кабелів, в тому числі і кабель інтернету, де буде стояти роутер, куди буде підключатися комп'ютер. Невдалий підбір конструкції меблів може привести до того, що дроти доведеться прокладати через середину кімнати, щоб дотягнутися до розетки.

Функціональність

Існуючі моделі меблів для комп'ютера відрізняються від простих столів саме функціональністю. На них можна розмістити сам комп'ютер і периферію, забезпечити грамотну прокладку кабелів, розташувати колонки, додаткову техніку і документацію. Функціональність безпосередньо залежить від кількості ніш, ящиків і полиць. Тут варто спиратися на те, під яку техніку придбавається стіл. За функціональністю вимоги такі:

  • Меблі під комп'ютери повинні бути зручною з усіх боків. За нею повинно бути комфортно працювати, писати, добиратися до задньої частини системного блоку і частини, де зазвичай розташовуються сабвуфер і дроти;
  • Найбільш часто використовувані предмети можна встановити збоку робочого столу, але головне - не захаращувати основний простір по центру;
  • Якщо на столі присутні полки, то на самих верхніх секціях розташовуються рідко використовувані предмети. Те ж саме стосується і нижніх ящиків;
  • Лінійні і кутові комп'ютерні столи мають одну робочу поверхню, тоді як u-образні моделі мають дві таких поверхні. На столі можна зробити зону для ПК і відокремлену область, використовувану для роботи з паперами. Такий варіант, зважаючи на свої розміри, більше підходить для офісу;
  • Функціональність столу збільшується, якщо він розташований біля вікна. Це дозволить використовувати природне освітлення в денний час.

Потрібно враховувати і робочу руку користувача. Стіл може бути і право орієнтованим, і ліво орієнтованим. Різниця в розташуванні платформ для клавіатури і миші, а також в розташуванні ніші для системного блоку.

2020-06-01 10:45:55
^ Наверх