Вітаємо в інтернет-магазині меблів «Софіно»
  • Мова:
  • UA
  • RU
Терміново
зателефонувати?

Різновиди стільців для школярів, основні вимоги до них

Якщо в дитинстві неправильно сформувалася постава, це може загрожувати не тільки патологіями опорно-рухового апарату, а й хронічною втомою, болями в спині, порушенням кровообігу. Найбільше навантаження на хребет виникає під час сидіння. Тому так важливо правильно вибрати стілець для школяра, щоб він підходив по зростанню і забезпечував формування нормальної постави. Цей предмет меблів відіграє велику роль для здоров'я дитини, адже на ньому багато дітей проводять 8-10 годин на добу, роблячи домашнє завдання, малюючи або переглядаючи мультики.

Базові вимоги

Найчастіше питанням, як вибрати стілець для школяра задаються батьки першокласників. В першу чергу він повинен підходити для дитини за віком. Не рекомендується купувати дорослий стілець для першокласника або на виріст. До таких меблів існують певні вимоги, і тільки при їх дотриманні можна уникнути викривлення хребта і болю в спині.

Вибираючи стільці для школярів, потрібно розуміти, що хребет формується до 16-18 років. Весь цей час кістки ростуть і легко піддаються деформацій. Тому так багато дітей до закінчення школи мають сколіоз, а останнім часом у багатьох підлітків діагностують навіть остеохондроз. Щоб забезпечити нормальне формування постави, вкрай важливо правильно вибрати стілець для першокласника.

Сучасні школярі тривалий час проводять за столом, що призводить до підвищених навантажень на хребет. В результаті знижується концентрація уваги, з'являється втома, біль в спині. Всього цього можна уникнути, якщо правильно підібрати стілець дитині, що надійшов в перший клас. В першу чергу потрібно звернути увагу на основні вимоги:

  • в положенні сидячи ступні повністю стоять на підлозі або підставці, а коліна зігнуті під прямим кутом;
  • спинка розташовується на рівні лопаток і має фізіологічний вигин для підтримки попереку;
  • сидіння не надто глибоке, що дозволяє вільно сперся на спинку;
  • міцна і стійка конструкція, щоб згодом стілець не розхитався і не зламався;
  • натуральні і практичні матеріали;
  • можливість регулювати висоту, щоб у міру зростання дитини не купувати новий виріб.

Ортопеди рекомендують вибирати школяреві звичайний стілець з простими формами, класичним сидінням і спинкою. Небажано купувати першокласнику крутяться крісла з коліщатками. Малюк може відволікатися, сидіти на меблів з перекосом або від'їжджати далеко від столу, що негативно відіб'ється на поставі.

При виборі стільця для будинку бажано піти разом з дитиною. Батькам необхідно переконатися, що йому зручно сидіти. Крім того, цей предмет меблів обов'язково повинен подобатися самому школяреві.

Класифікація моделей

Багато хто не знає, який стілець вибрати, так як існує велика різноманітність моделей. Всі вони мають свої особливості, плюси і мінуси. Основні моделі:

  • Письмовий стілець. Має класичну форму. Зазвичай у нього сталевий каркас, на якому закріплені дерев'яні сидіння і спинка. Іноді вони можуть регулюватися по висоті. Меблі такої форми може бути також пластиковою. Це найдешевший, але непрактичний і не дуже привабливий варіант.
  • Комп'ютерні крісла. Зараз їх стали випускати і для дітей. Вони мають таку ж форму, як у дорослої меблів. Але не завжди у них є підлокітники. Крім того, крісла для молодших школярів обладнані стопорами.
  • Ортопедичні крісла. Вироби характеризуються анатомічної формою з підтримкою попереку, наявністю підставки для ніг, можливістю регулювати висоту і нахил спинки. Такі моделі, в свою чергу, діляться на комп'ютерні та ергономічні. Серед усього розмаїття це найоптимальніший вибір для дітей. Їх недолік - у високій вартості.
  • Стільці-трансформери для школярів різного віку. Непоганий варіант, розрахований на багато років. Іноді їх називають зростаючим стільцем. Трансформер може мати сталевий каркас, на який дерев'яне або пластикове сидіння встановлюється на різній висоті. Інший варіант схожий на комп'ютерне крісло. М'яке сидіння у нього регулюється по металевій станині за допомогою газової пружини. Коштують такі вироби не дешево, тому придбати їх можуть не всі батьки.

Також існує різновид стільців, схожих на офісні. Вони мають променеву опору, що забезпечує хорошу стійкість. Каркас може бути виготовлений з металу або пластику, а сидіння і спинка - обшиті текстилем або шкірою.

Поради щодо вибору з урахуванням віку дитини

Щоб визначити, як вибрати стілець для школяра правильно, потрібно враховувати його вік і зростання. Наприклад, першокласнику небажано купувати комп'ютерне офісне крісло, навіть якщо воно буде регулюватися по висоті. А підлітка не посадиш на дитячий стільчик-трансформер. Крім того, до 14 років ортопеди не рекомендують купувати моделі на коліщатках, з обертовим механізмом і з підлокітниками. Ці елементи підходять для комп'ютерних крісел, які бажано використовувати з підліткового віку.

Дуже важливо, щоб висота стільця відповідала зросту дитини. Зазвичай першокласники мають зростання 110-120 см. Їм потрібні стільці висотою 30-32 см, але краще перевірити ці параметри, посадивши дитину на меблі і подивившись на його ноги. Ступні повинні стояти на підлозі, а коліна під прямим кутом кут. Якщо він виходить гострим, стільчик потрібно вибрати вище. Проблема в тому, що дитина буде швидко рости, до закінчення школи меблі йому доведеться поміняти не менше 4 разів. З цієї причини хорошим варіантом буде стілець, регульований по висоті.

2020-05-23 00:34:11
^ Наверх