Терміново
зателефонувати?

Реставрація старого комода: за і проти

Ми розповімо про те, як відреставрувати комод. Але для початку потрібно розібратися в тому, чи так вам це необхідно. Можливо, що реставрувати старі меблі вже і немає сенсу і простіше купити нову? Але, якщо ви готові до рішучих дій, то наша стаття спеціально для вас!

Пропонуємо вам покроково розібратися в ази реставрації та ознайомитися з найпопулярнішими техніками, які застосовуються для «оживлення» меблів.

Наш менталітет є таким, що позбутися від будь-якої речі нам досить складно. Пояснюємо ми це завжди дуже просто «а раптом знадобиться?». У будинку майже кожної людини знайдеться унікальна меблі, яка дісталася у спадок від близьких людей або родичів. Втративши свій первозданний вигляд, такі меблі перестає нести в собі якусь естетичну цінність і розміщувати її в інтер'єрі не особливо хочеться. Рука не піднімається викинути недавно куплені меблі, яка, по тій або іншій причині, отримала пошкодження і вже не радує своїм зовнішнім виглядом так, як радувала раніше. І що робити в такій ситуації, щоб уникнути розставання меблями?

Починаємо з очищення комода

Реставрувати комод своїми руками не так складно, як здається на перший погляд. Будь-який процес декорування меблів передбачає посидючість і терплячість з вашого боку. Тому робимо глибокий вдих, видих і переступаємо. Для початку знімемо всю присутню фурнітуру і позбавляємо корпус комода від висувних ящиків. Наступний етап - очищаємо поверхню від залишків колишнього покриття. Для цього нам потрібна наждачний папір, бажано декількох видів зернистості. При цьому процесі слід бути акуратними і терплячими, щоб не пошкодити комод ще більше.

Реанімуємо зношений комод

Після видалення всіх слідів фарби або лаку, потрібно зайнятися відновленням наявних вад, маскуванням відколів, тріщин і подряпин. На цьому етапі не обійтися без спеціальної шпаклівки. Виконавши «реанімаційні» дії, включайте свій політ фантазії і займайтеся перетворенням комода. Сумніваючись, чи маєте ви достатній рівень дизайнерських здібностей, зверніться до найпростішого способу - фарбування. Для цього можна використовувати алкіду, акрилову або масляну фарбу в залежності від ваших уподобань.

Зберігаємо основні зовнішні характеристики

Найчастіше, коли ми реставруємо старий комод, нам би хотілося зберегти його самобутність і зберегти ті деталі, які надають йому антикварного. До таких елементів відноситься фурнітура у вигляді ручок. Однак буває, що навіть, здавалося б, такі міцні та довговічні деталі сильно пошкоджені. І тоді необхідно провести заміну їх на нові, придбані в спеціалізованих магазинах. На сьогоднішній день можна знайти ручки на будь-який смак, тому надія зберегти старовинний зовнішній вигляд не втрачена.

Старому комода - нове життя!

Виконати реставрацію комода найпростіших ступенів своїми руками не складно. До них відноситься наявність маленьких дефектів, потертостей, подряпин; утворилися тріщини; відколи на поверхні; пошкодженість лакового шару і просто бажання освіжити зовнішній вигляд улюблених меблів. Однак часто буває так, що реставрація вимагає повної заміни будь-якого елементу: ніжки, дверцята, стінки, спинки і іншого. Іноді усунути цю проблему можна і шляхом склеювання за допомогою клею спеціального приготування. А іноді необхідно звернутися до майстрів для виготовлення в точності такий же частині. Якщо ж процес реставрації не був успішним або ж Ви не маєте на нього часу і бажання, радимо просто придбати новий комод. Сучасні виробники пропонують моделі в різних стилях, в тому числі і елегантні моделі під старовину.

Як оновити старий комод в домашніх умовах?

Порада: рецепти, в яких передбачається використання етилового спирту, оцту, нашатирного спирту, гасу і т.п., повинні бути перевірені перед застосуванням на невеликій ділянці комода.
Меблевий лак своїми руками
Тож почнемо. Раз вже робити все в домашніх умовах і з підручних засобів, то пропонуємо вам і меблевий лак (навіть кількох кольорів) виготовити самостійно.
Для цього відмінно підійде розплавлений білий бджолиний віск з подрібненими і розплавленими грифелями, які присутні в самих звичайних кольорових олівцях. Кольори можна змішувати, підбираючи найбільш підходящий тон. Цей спосіб дуже економічний, адже можливо порційне виготовлення речовини.

Позбавляємося від тріщин

Як оновити старий комод, позбавивши його від тріщин? Відповідаємо. Існує кілька рецептів відмінних затерли, після використання яких, ви навіть не згадаєте, де знаходилася та чи інша тріщина.

Спосіб 1

Він передбачає використання парафіну і кольорового меблевого лаку в пропорції один до одного. Такий склад необхідно втирати в пошкоджену поверхню, поки не відчуєте якесь тепло від тертя. Потім решту матеріалу слід видалити за допомогою відрізка тканини без ворсу, змоченим в гасі або скипидарі.

Спосіб 2

Тут нам знадобиться невелика кількість масла льону або будяків і така ж кількість етилового спирту. Склад наноситься на поверхню з подряпинами за допомогою тампона.

Вивести плями в домашніх умовах? Легко!

Часто зустрічається проблема - плями на комоді. Вони можуть мати різних характер, тому і виводити їх слід по-різному, не існує будь-якого універсального засобу.
• Для забарвлених стільниць краще використовувати таку послідовність: розчин соди, суха тканина, розчин води і нашатирного спирту (2 ч.л. спирту розмішати в 1 л теплої води).
• Для лакованих - спочатку розчин з водою і засобом для миття посуду, а потім протерти ватним диском, змоченим у воді.
Якщо після чистки ви помічаєте, що поверхня комода потьмяніла, освіжіть її, використовуючи звичайне рослинне масло.

Ще один спосіб - використовувати гаряче пиво. Він є абсолютно безпечним для будь-якої поверхні, а також вельми дієвим. Відмити побілку або водоемульсійну фарбу з меблів допоможе суміш однієї склянки винного оцту з декількома краплями масла (бажано оливкової).

Позбутися від білих плям від гарячого може використання суміші парафіну і воску в рівних пропорціях. Розчин потрібно рівномірно нанести на поверхню, постелити зверху промокашку і пропрасувати за допомогою праски.

Якщо ж лак не був пошкоджений глибоко, що не деформувався і не став зернистим, присипте таку пляму сіллю і капніть на неї до п'яти крапель будь-якої олії і залиште на пару-трійку годин. Після смахніте сіль і круговими рухами втирайте пляма до повного його зникнення.

І на закінчення радимо нанести на комод засіб, яке дуже легко готується, проте володіє просто чудотворним ефектом. У кипляче пиво додайте шматочок воску (кольорового або білого) до повного розчинення - і - ось - універсальний засіб готово.

Пожвавлюємо комод за допомогою поліролі

Багато з нас нехтують використанням різних полиролей, принижуючи наданий ними ефект. За допомогою поліролі можна заповнити мікротріщини на поверхні меблів, надати їй глянцевого блиску, а також створити додатковий захисний шар, який попереджає опосередковані збитки. Поліроль можна купити в будь-якому спеціалізованому відділі супермаркету або ж зробити своїми руками. Для цього використовують бджолиний віск, бензин, скипидар, каніфоль і т.д. Якщо ж ви не відчуваєте впевненості в своїх силах для поновлення комода, Ви завжди можете придбати новий в нашому інтернет-магазині.

А чи потрібно оновлювати? Може простіше купити новий комод?

Ми розповіли про всі можливі способи реставрації і поновлення старого комода. Якщо ви розумієте, що у вас є достатньо вільного часу і терпіння - то приступайте. Цей захоплюючий процес, який може принести найнесподіваніші результати. Але якщо ви розумієте, що не зможете приділити достатньо часу для реставрації та поновлення, тоді простіше купити комод. А де це зробити ви знаєте;)

2017-04-05 11:53:59
^ Наверх