Вітаємо в інтернет-магазині меблів «Софіно»
  • Мова:
  • UA
  • RU
Терміново
зателефонувати?

Реставрація старого м'якого крісла

Ви можете відреставрувати м'яке крісло своїми руками! Вибирайте будь-яку тканину, наповнення, запасайтеся набором інструментів, терпінням, часу і приступайте! Особливо ми рекомендуємо спробувати відремонтувати старе крісло тим, хто зібрався його викидати. Перевірте свої сили і проявіть всі свої креативні здібності! А про те, що для цього потрібно, ми поговоримо далі.

Що потрібно зробити в першу чергу?

Переконайтеся, що каркас м'яких меблів досить міцний. Якщо це не так, тоді доведеться не тільки обшивати крісло, а й реставрувати каркас. Подумайте, може є сенс придбати нове м'яке крісло. Огляньте пружинний блок, якщо він є в Ваших меблях. Його можна замінити або витягти, заповнивши крісло тільки м'якими пружними наповнювачами.

Що потрібно?

  • Цвяхи, молоток, меблевий степлер, ножиці
  • Оббивна тканина (підбираєте ту, яка Вам подобається)
  • М'які наповнювачі (на Ваш розсуд)
  • Крейда для тканини (підійде звичайний шматочок мила або простий олівець)
  • Сантиметр
  • Лляне полотно

Як правило, на пружинному блоці лежить шар кокосової койри, повсті або інших жорстких наповнювачів. Він захищає м'які шари від тиску блоку з пружин. Зверху них може перебувати лляне полотно. Перевірте всі ці складові на предмет цілісності, при потребі - замініть їх. Заміри нових елементів можна робити за зразком старих.

Перевірте наскільки міцно сидять всі шурупи, і інша фурнітура. Цілком ймовірно, що деякі деталі потрібно буде затягнути або замінити. Зробити це потрібно на самому початку реставрації, оскільки потім Ви не зможете повернутися до цього етапу.

Перед тим, як замінити м'який наповнювач, покладіть на це полотно шар з синтепону або флізеліну. Обидва матеріали можна знайти в будівельних магазинах. Його товщина повинна становити мінімум 25 мм. Таким чином, Ви продовжуєте термін служби Вашого крісла, не дозволяючи просідати м'яким верствам.

Визначаємо витрату матеріалів

Будь-яка тканина має властивість трохи втрачати свою форму з часом. Тому, коли будете робити викрійку, залишайте 2-3 см припуску. Якщо тканина однотонна, то проблем з приміркою і викрійкою не виникне. А ось якщо Ви підібрати полотно з візерунками або малюнками - уважно стежте за тим, щоб воно лягало гармонійно.

Коли будете прикладати м'який наповнювач, максимально збийте його, прикладіть тканина і пригладьте все це. Такі дії допоможуть зрозуміти, скільки ще потрібно доповісти або прибрати матеріалу наповнювача і доведеться рівняти оббивну тканину. В якості м'яких шарів можна використовувати:

  • пінополіуретан (ППУ)
  • ватин
  • поролон

Ви можете зустріти такі позначення:

  • ST - стандартний тип
  • EL - відрізняється середнім ступенем жорсткості
  • HS - м'який тип
  • HL - наджорсткий
  • HR - низький ступінь жорсткості, найчастіше застосовується при виготовленні м'яких меблів.

Як Ви могли здогадатися з опису, нам підходить самий останній тип. Для різання досвідчені меблевики рекомендують використовувати ніж з гострим лезом, заточеним на камені. Користуючись ножицями, Ви ризикуєте пошкодити матеріал. Зробіть шаблон з паперу або непотрібного тканинного полотна. Прикладіть до нього пласт матеріалу і обведіть крейдою або олівцем. Потім акуратно виріжте, залишаючи 2 см припуску.

Затягуємо ремені!

У багатьох кріслах, в якості основи під м'які компоненти виступають еластичні ремені. Перевірте, наскільки вони міцні і пружні. Якщо потрібно - замініть їх. Зробити нові можна з еластичної гуми або брезентової тканини. Приберіть старі, акуратно відчепивши їх від каркаса і замініть їх новими. Складіть їх удвічі, таким чином, вони довше прослужать, зберігаючи свою пружність і витримуючи великі вагові навантаження. Прикріпити ці елементи можна за допомогою меблевих скоб або цвяхів. Коли нові паси закріплені - саме час класти м'які компоненти. Промажте їх клеєм і зверху розмістите ППУ, поролон або будь-який інший, заздалегідь підготовлений матеріал. Таким чином, у Вас вийдуть дві частини каркаса: спинка і сидіння. Вони вже будуть обтягнуті ременями і на них буде перебувати м'який наповнювач.

Вибираємо оббивну тканину

Тканина підбирається або під колір дивана, або на Ваш розсуд. Все залежить від того, де буде стояти м'яке крісло і які функції виконувати. Так, колір - важливий фактор при виборі. Але не забувайте, що оббивка повинна бути ще і зносостійкого. Звертайте увагу на цей показник, і Ви точно не прогадаєте.

Оббивка м'якого крісла своїми руками

З першого метра полотна вирізаємо шаблон для спинки, з залишків - для сидіння. Перевірте, чи правильно були зроблені попередні виміри і прикладіть готові шаблони на належні їм місця. Закріпіть кути, а потім зафіксуйте полотно на каркасі. Фіксація відбувається за допомогою меблевих скоб. Натяжку робіть у напрямку до себе. Це обов'язкова умова.

Тканина, яка буде недбало звисати з кутів прошивається або вручну, або за допомогою машинки. Готово! Якщо у крісла є м'які підлокітники, то зніми потрібно діяти за тією ж схемою. На вже наявний каркас нашаровуються наповнювачі і перетягувати обраної тканиною. Коли все м'які елементи будуть відреставровані, пора займатися видимими частинами корпусу, якщо такі є.

Реставруємо корпус м'якого крісла

Згодом, декоративні деталі на м'яких кріслах теж втрачають свої зовнішні якості. Саме тому процес реставрації полягає не тільки в перетягуванні м'яких елементів.

Насамперед потрібно зняти всі декоративні елементи. Але для початку, потрібно запам'ятати місця, в яких вони були закріплені. Тепер можна приступати

Що потрібно на цьому етапі?

  • Наждачний папір
  • Морилка або меблевий лак
  • Фарба (якщо поверхня потрібно перефарбувати)
  • Ґрунтовка (щоб фарба добре лягала)
  • Серветки
  • Малярські пензлі

Насамперед потрібно зашкурити поверхню. За допомогою наждачного паперу зніміть верхній шар лаку. Поверхня повинна бути рівною і чистою. Видаліть пил і переконайтеся в тому, що елементи гладкі і рівним. Потім знежирте поверхню: змочіть ватяний тампон в спирті і протріть його. Потім нанесіть ґрунтовку. Відполіруйте її і наносите фарбу (2-3 шари). Кожен наступний шар повинен як слід просихати. І тільки потім відкривайте лаком.

Якщо хочете спростити цей процес - обробіть деталі морилкою. Після неї декоративні елементи будуть виглядати гарніше, а натуральний візерунок стане ще більш виразним.

Коли і каркас, і м'які елементи були відреставровані - збирайте Ваше нове крісло! Готово!

2017-09-13 09:16:20
^ Наверх