Терміново
зателефонувати?

Розміри обідніх столів різних форм: поради щодо вибору меблів

Кухня - одне з найбільш відвідуваних місць в будинку. Саме тут вечеряють всі члени сім'ї, збираються гості, іноді навіть відзначаються свята. Центральне місце в цьому приміщенні займає обідній стіл, розміри якого повинні забезпечувати комфортний прийом їжі. Сучасні моделі розрізняються не тільки по параметрах, але і за формою. Знаючи особливості виробів, можна вибрати ідеальний варіант для невеликих і просторих кімнат.

Місткість залежно від форми

Кухонні столи заводського виробництва завжди мають стандартизовані габарити. Випускаються в декількох формах:

1. Прямокутна. Класична конфігурація, яка успішно використовується для зонування простору. Вміщує від 4 до 8 осіб. Переваги: ​​зручність використання, практичність, універсальність. Недоліки: травмоопасность через гострих кутів.

2. Квадратна. Подібні моделі обідніх столів підійдуть невеликим сім'ям, вміщають не більше чотирьох чоловік, великогабаритні - до восьми персон. Вони актуальні тільки для просторих приміщень. Переваги: ​​комфорт при експлуатації, економія простору, мобільність. Недоліки: не впишуться в вузькі кімнати, наявність гострих кутів.

3. Кругла. Моделі шикарно виглядають у великих кухнях, забезпечують відмінний огляд, вміщають 4-8 чоловік. Переваги: надають інтер'єру вишуканість і витонченість, безпечні при використанні. Недоліки: не можна наблизити до стіни, якщо площа більша, сидять люди не зможуть дотягнутися до центральної частини.

4. Овальний. Відрізняється нестандартним зовнішнім виглядом, вміщує від 4 до 10 осіб. Переваги: ​​практичність, по зручності нічим не поступаються прямокутним варіантів, але не мають гострих кутів. Недоліки: не підходять для маленьких кімнат.

Якщо параметри кухні настільки маленькі, що навіть невеликий стіл буде займати занадто багато місця, варто звернути увагу на напівкруглі варіанти. Вони добре вписуються в невеликі приміщення. Вибір підходящої форми виробу залежить від площі кімнати, кількості домочадців, дизайну інтер'єру та індивідуальних переваг. Обідній стіл повинен володіти зручністю і практичністю, оскільки призначений для тривалого використання.

Стандартні габарити прямокутних моделей

Стіл для кухні з параметрами 60 х 35 см оптимальний для однієї людини. Саме такі габарити потрібні для розташування відповідно до правил етикету: тарілка в центрі, столові прилади по краях. Мінімальна ширина для пари - 70 см. Щоб із зручністю розміститися навпроти один одного, розставити графини, страви та інші предмети, варто віддавати перевагу великим показниками - 80-90 см.

Розміри обіднього столу підбираються з урахуванням кількості персон. До найбільш поширених варіантів відносяться:

• 150 х 90 см - розрахований на чотирьох;

• 160 х 90 см - вміщує до 6 гостей;

• 200 х 110 см - на 8 осіб;

• 260 х 110 см - на 10 персон;

• 320 х 110 см - до 12 осіб.

При виборі відповідних розмірів необхідно враховувати габарити приміщення. На зручність застосування меблів впливає прохід навколо неї, а також відстань, на яке відсуваються стільці. Проміжки між столом і іншими предметами інтер'єру не повинні бути менше 1 метра.

Ширина - важливий показник столу, що впливає на комфортний прийом їжі. На одну людину припадає близько 60 см. На основі цього принципу можна підібрати оптимальний варіант. Для сім'ї з 4 домочадців, які сідають один навпроти одного, ідеальні параметри - від 120 см. З такою шириною кожна людина займе зручне становище, не буде штовхати сусіда ліктями під час трапези.

Стандартна глибина на одну людину дорівнює 40 см. При виконанні розрахунків необхідно врахувати той факт, що під час обіду або вечері салатники, блюда з хлібом, спинці встановлюються в центрі стільниці. Щоб кожен, хто сидить міг з легкістю дотягнутися до їжі, до 40 см додається ще 20 см.

Для моделі, приставленоїдо стіни і розрахованої на одну персону, ідеальною буде глибина в 65 см. Якщо за стіл сідають двоє, показники підвищуються до 100 см.

Як розрахувати оптимальний розмір?

Знаючи норму площі, необхідну одній людині, яка сидить за столом, можна самостійно розрахувати розмір столу будь-якої форми. В результаті прийом їжі буде проходити в максимально комфортних умовах. Грамотно підібрана модель без праці впишеться у відведений простір.

За нормами параметри на одну людину становлять: ширина - 60 см, глибина - 40 см. У центральній частині столу передбачається вільний простір, близько 20 см, для розстановки посуду. Виходячи з цих відомостей, обчислюються загальні параметри моделі. Для цього 40 множиться на 2, додається 20, виходить 80 см.

Периметр прямокутного виробу залежить від передбачуваного числа людей. Так, показники для моделі на 6 персон розраховуються за простою формулою. 60 множиться на 6, виходить 360 см.

Рекомендується підбирати розміри обіднього столу, керуючись площею кімнати. Заздалегідь продумується розташування, вимірюються довжина і ширина приміщення. Необхідно дотримуватися оптимальну відстань до інших предметів меблів. Кількість посадочних місць визначається числом домочадців, але можна додати ще 2 на випадок приходу гостей.

Популярні діаметри круглих стільниць

Стандартні розміри кухонних столів круглої форми - 75-80 см. Параметри розраховані на 4 персони. Якщо збільшити діаметр до 130 см, кількість гостей підвищується до 6. Відповідно, 150 см - на 8 осіб, 170 см - на 10.

Найкраще місце для розміщення круглого столу - кутова зона кімнати. Якщо поруч розташовується вікно, це створює додатковий обсяг, за рахунок якого приміщення збільшується візуально. Можлива установка в центральній частині кухні, але в цьому випадку буде потрібно більше навколишнього простору.

Щоб розрахувати розмір обіднього столу, необхідно уточнити кількість людей, які будуть сидіти за ним. Фахівці рекомендують вибирати для 4-х гостей вироби з діаметром від 110 см. При додаванні 10 см з'являється додаткове посадкове місце. Максимальний рекомендований діаметр - 170 см, але занадто великі моделі втрачають свої переваги, займають багато місця.

Круглий стіл потребує правильного висвітлення. При розташуванні в кутку меблі буде зміщена від основного стельового джерела світла, тому будуть потрібні додаткові світильники. Вони доповнюють дизайн виробу, відокремлюють обідню зону від робочої.

Особливості овальних меблів

При виборі обстановки для кухні слід вивчити переваги і недоліки меблів, оцінити параметри кімнати. Для просторих приміщень оптимальні широкі стільниці, для маленьких - трансформовані конструкції. Сьогодні популярністю користується овальний стіл, що володіє значущими перевагами:

1. Велика місткість. Стільниця дозволяє розставити безліч страв.

2. Функціональність. Розкладні конструкції розбираються, набуваючи овальну форму. У зібраному стані вони є компактними круглі вироби.

3. Різноманітність матеріалів. Особливо привабливий стіл обідній з деревного масиву. Він гармонує з будь-яким інтер'єром, виглядає розкішно і презентабельно.

4. Зручність розміщення. Завдяки великій кількості посадочних місць все гості будуть почувати себе комфортно.

5. Безпека. У зв'язку з відсутністю гострих кутів отримання травм зведено до мінімуму.

Якщо порівнювати торці овальних столів з прямокутними моделями за кількістю корисної площі, виходить, що перші нічим не поступаються традиційній формі.

Велике значення мають розміри кухонного столу. Залежно від діаметра овальні моделі можуть мати різну місткість:

• від 110 см - не більше 4 гостей;

• 130 см - 6 посадочних місць;

• 150 см - 8 персон;

• 170 см - не більше 10 осіб.

Вибирати відповідні параметри меблів слід, відштовхуючись від кількості домочадців. Якщо сім'я складається з 4 чоловік, довжини столу в 300 см і ширини 110 см буде занадто багато, виникнуть труднощі з діставання предметів загального користування. Поряд з цим, дуже маленькі овальні стільниці в інтер'єрі створюють відчуття незавершеності, випадкового елемента обстановки.

2020-04-27 18:00:02
^ Наверх