Терміново
зателефонувати?

Секрет спокійного сну

Якщо у вас проблеми зі сном, ви довго не можете заснути, зручно лягти, а вранці виникає відчуття ніби і зовсім не спали, то цілком ймовірно, що це ознака того, що ваша ліжко стоїть не там, де потрібно. У цій статті ми поговоримо про те, де можна, а де не можна розташовувати своє місце для сну. Поради будуть грунтуватися і на чисто практичних спостереженнях, і на відомій всім нам техніці Фен-шуй.

Де повинно стояти ліжко?

Прийнято вважати, що ніша - не найкраще місце, щоб спати. У ній погано циркулює повітря, може виникнути відчуття тривожності через те, що ви з 3-х з 4-х можливих боків оточені стінами. Але по суті, це ідеальне розташування. Більшість людей будуть відчувати себе набагато затишніше і безпечніше, відпочиваючи в такому куточку. Чому багато хто з нас вважають за краще компактні затишні місця для того, щоб як слід розслабитися? Відповідь проста і пов'язаний з тим відчуттям, яке дитина відчуває, перебуваючи в материнській утробі. Саме тому ми прагнемо поставити ліжко до стіни таким чином, щоб нам було комфортно.
Одним з найбільш вдалих рішень вважається спальне місце біля стіни. Якщо мова йде про двоспальному місці, тоді до стінки має прилягати узголів'я. В такому випадку, кожен отримає вільний доступ до поверхні для відпочинку і ніщо не буде перегороджувати шлях.

Бажано, щоб відпочиваючий людина спостерігав вхідні двері в кімнату. В такому випадку, посилиться відчуття захищеності. Але подбайте про те, щоб не було протягу. Якщо двері знаходиться за головою, а тим більше у дитини, сон буде неспокійним. Кращий варіант - ліжко, яка знаходиться на одній діагоналі з дверима. Так, ви отримаєте відчуття безпеки і повного контролю над ситуацією.

У невеликій кімнаті можна поставити ложе по діагоналі. Воно буде стикатися зі стінами з двох сторін. Незвичайне рішення і мало хто на нього зважитися, але воно того повністю і цілком варто.

Подбайте про наявність додаткових джерел світла. Особливо, це стосується любителів почитати улюблену книгу перед сном. Багато хто помилково вважає, що читати з планшета або іншого гаджета можна навіть в темряві. Так, можна, на зір від цього почне стрімко погіршуватися. Нічник або бра зайвими точно не будуть.

Якщо вам потрібно встановити односпальне ліжко, то оптимальним розташуванням для нього стане положення в голови і однією стороною до стіни.

Куди можна ставити ліжко?

Узніжжям до дверей. Про те, що дана меблі ні в якому разі не повинна перебувати в такому положенні знають всі. Таку позицію часто називають «положення небіжчика». В першу чергу, пов'язано воно з численними забобонами. На психологічному рівні це теж не дуже комфортно. Але якщо іншого вибору немає, тоді поставте біля підніжжя невеликий комод або будь-який інший, невеликий, меблевий атрибут.

Проти дзеркала. Така заборона, багато в чому, теж пов'язаний з рядом забобонів. Одне з них свідчить, що під час сну, людина втрачає свою енергію, відбиваючись в дзеркало. Інша каже, що дзеркало може стати порталом в потойбічний світ, і вночі з нього можуть з'являтися різні сутність. Вірити в них чи ні - особиста справа кожного. А ось більш конкретне обгрунтування пов'язано, знову ж таки, з чисто психологічним дискомфортом. Ви будете бачити своє відображення і, так чи інакше, відволікатися на нього, що негативно позначиться на якості вашого відпочинку.

Узголів'ям до вікна. На перший погляд, може здатися, що це досить вдале рішення, але немає. По-перше, ви не зможете нормально провітрювати кімнату, ризикуючи простудитися на протязі. По-друге, вас може турбувати шум вулиці. По-третє, ззаду будуть перебувати штори або гардини, які збирають пил, а ви ж не хочете дихати нею уві сні?

Ліжко, що розділяє одну стіну з туалетом або кухнею. Будь-якій людині буде некомфортно, відчуваючи, що він знаходиться поблизу вбиральні. Ви можете чути звук руху води в трубах або відчувати сторонні неприємні запахи. Так само справа йде і з кухнею. Навіщо створювати собі зайвий дискомфорт?

Під похилою (низькою) стелею. В такому випадку ви отримаєте постійне відчуття тиску і просто не зможете як слід розслабитися уві сні. Більш того, вам буде складно просто заснути, навіть, якщо ви будете дуже сильно цього хотіти.

Під масивними предметами. Так не можна робити з міркувань безпеки, що є природно, і через можливе дискомфорту. Як мінімум, ви самі можете розуміти, що улюблена картина може просто впасти на вас. Нехай ця думка буде не постійно перебувати у вас в голові, але десь глибоко, вона все ж буде навіювати тривожність, що загрожує розладом сну і стресом.

На лінії з вікном і дверима. Ніхто не застрахований від протягів. Навіть якщо у вас герметичні вікна та двері в кімнату постійно закрита - це не є гарантією того, що вас не продує. Різкий рух повітряних потоків може створювати і цілком відчутний дискомфорт, який поміщає вам виспатися як слід.

Ложе в самому центрі спальні. В такому випадку, буде відсутня опора у вигляді хоча б однієї стіни. Може і виглядати таке розташування буде просто приголомшливо, але про здоровий і міцний сон ви точно забудете.


Що говорить Фен-шуй?

Для початку, розберімось, що ж це таке. Фен-шуй - старокитайської вчення про гармонізацію простору. Воно розглядає людину і все, що його оточує, як єдину структуру, і прагнути з максимальною користю організувати її. Простіше кажучи, якщо у вашій спальні все буде розставлено відповідно до цього давнього мистецтва, то ви будете почувати себе набагато краще, а сон стане набагато якісніше і міцніше.

За Фен-шуй вважається, що в приміщенні для сну є три види енергії:

• Ін - жіноча енергія, в інтер'єрі представлена ​​світлими тонами і м'якими фактурами, символ спокою
• Ян - чоловіча енергія, темні тони, символ впевненості
• Ци - джерело життєвої енергії

Ліжко повинно розташовуватися в голови до стіни, бажано з південної або східної сторони. Вікно має неодмінно знаходитися з правого боку. При цьому, спальне місце повинне знаходитися якомога далі від дверей, яка повинна бути постійно закрита. Якщо вона буде навстіж, енергія Ци буде йти і розсіюватися. А якщо під ліжком знаходяться будь-які речі, вони будуть затримувати позитивні потоки і не дозволяти з вільно циркулювати по спальні. На спальне місце не повинні вказувати гострі кути будь-яких меблевих атрибутів. Вони негативно позначаються на загальному самопочуття і підсвідомо вселять почуття небезпеки.


Сподіваємося, що наші поради допоможуть знайти вашому ліжку своє, єдино правильне і благополучне, місце в спальні. Здорового і міцного вам сну, і гарного настрою!

Можливо, у вас ліжко стоїть в іншому місці? Де саме і як це позначається на вашому сні? Чи дотримуєтеся ви правил Фен-шуй? Поділіться з нами своїми враженнями!

2017-02-17 12:22:38
^ Наверх