Вітаємо в інтернет-магазині меблів «Софіно»
  • Мова:
  • UA
  • RU
Терміново
зателефонувати?

Стандартні нормативи висоти стільця, вибір оптимальних параметрів

Стілець - предмет меблів, на якому має бути однаково зручно працювати, відпочивати, приймати їжу. Але питання не тільки в комфорті, неправильне положення тіла при сидінні може спровокувати хвороби хребта, вплинути на кровопостачання всіх органів, викликати відчуття болю і втоми. Саме тому одним з головних критеріїв є висота стільця, яку потрібно підбирати з урахуванням ряду важливих моментів. У це поняття вкладається не тільки відстань від підлоги до верхньої горизонталі, але і співвідношення висоти кріплення сидіння, підлокітників, спинки.

Важливість габаритів при виборі меблів

В першу чергу слід визначитися, купується чи меблі для конкретної людини (наприклад, до письмового столу дитини або в театральну вітальню). Якщо так, то саме його комплекція повинна бути врахована. Якщо стільцем будуть користуватися різні люди, в розрахунок беруться усереднені параметри. При цьому має значення не тільки зростання людини, але і довжина його ніг, верхньої половини корпусу, висота і конструкція столу.

Неправильно підібрані габарити стільця можуть спровокувати болі в хребті, погіршення зору, швидку втому під час сидіння на ньому. Якщо ноги не дістають до підлоги, передавлюються стегнові артерії, які постачають кров'ю нижні кінцівки. В результаті у людини виникає оніміння ніг, а згодом - труднощі при ходьбі. Занадто високо встановлене сидіння викликає необхідність сидячої людини сутулитися, згинати хребет так, щоб наблизити очі до столу.

Якщо, навпаки, сидіння занадто низька, то посадка людини змушує м'язи спини перебувати в постійній напрузі, піднімаючи корпус якомога вище.

Правильне положення тіла на стільці

Ідеальними показниками при сидінні на стільці є наступні параметри:

  • кришка столу віддалена від очей на 30 см;
  • ноги в колінах повинні бути зігнуті під прямим кутом і стояти на підлозі всією ступнею, а коліна перебувати вище таза;
  • в області попереку має бути присутня опора, щоб м'язи не перебували в стані напруги;
  • глибина сидіння повинна забезпечувати відсутність тиску під колінами;
  • відстань від колін до внутрішньої сторони кришки столу не повинно бути менше 10-15 см;
  • руки, що лежать на кришці столу, не повинні бути піднятими догори.

Щоб робоче місце не було захаращені, а очі не напружувалися при пошуку потрібних предметів, стіл повинен мати ширину не менше 50 см.

При сидінні верх тулуба не повинен бути нахиленим вперед або задертою назад. Краще, коли вісь спини знаходиться під прямим кутом до сидіння. Однак при появі почуття втоми людина повинна мати можливість спертися на спинку, щоб відпочити.

Стандартні нормативи

  • глибина сидіння - для стільця 360-450 мм, робочого крісла - 400-500 мм;
  • висота перегину спинки від сидіння - 165-200 мм;
  • ширина сидіння - не менше 360-450 мм для стільця і ​​400-500 мм для робочого крісла.


Рекомендовані розміри крісла містять ще й відстань між підлокітниками - не менш 420 мм.

Сучасні виробники меблів пропонують покупцям великий асортимент стільців, що мають різні габарити. Так, загальна їх висота може бути від 800 до 900 мм, а висота сидіння стільця при цьому варіюється від 400 до 450 мм. Ширина спинки має мінімальний розмір 350 мм, а глибина може доходити до 500-550 мм. Стандартною вважається модель із загальною висотою 750 мм (з огляду на, що середній зріст людини становить 165 см). Однак можна індивідуально розрахувати розмір по зростанню.

Для людей середнього зросту (від 162 до 168 см) рекомендується розмір стільця в 42-43 см, високого (від 168 см) - 45 см, низького (менше 162 см) - 40 см.

Варіантом, прийнятним для всієї родини, є моделі з регульованими параметрами.

Табурети

При випуску стандартних табуретів виробники орієнтуються на такі розміри по ГОСТ: довжина сторони сидіння - не менше 320 мм, висота ніжок - не менше 500 мм, відстань від першої горизонтальної планки до сидіння - не менше 380-420 мм. Багато фабрик сьогодні збільшують ці параметри. Так, в магазинах можна зустріти табуретки висотою від 420 мм до 480 мм. Аргументується така різниця необхідністю підбору зручних моделей в залежності від зростання.

Однак на стандартній моделі з висотою 450 мм можуть зручно розташуватися як діти, так і високі дорослі. Головне, щоб висота кухонного стільця поєднувалася з розміром столу.

Стільці зі спинками

Часи, коли на кухні користувалися табуретками, а в гостинному меблевому ансамблі були присутні тільки крісла, пішли. Сьогодні присутність стільця зі спинкою цілком прийнятно в кухні, залі, спальні, зонах відпочинку та роботи. Висота кухонних моделей зі спинками знаходиться в діапазоні 800-900 мм. При цьому відстань від підлоги до сидіння складає 400-450 мм. Правильна висота спинки (або зони, на яку можна спертися спиною) - мінімум 450 мм. Винятки становлять моделі для барних стійок.

Меблі для кафе і ресторанів характеризуються більш різноманітними габаритами, її висота може досягати 1060 мм, висота спинки - 600 мм. При цьому відстань від підлоги до сидіння має всі так само перебувати в межах 450 мм. Щоб відпочинок був комфортніше, спинка може мати плавний фізіологічний вигин і бути злегка відхиленою назад. При цьому стійкість меблів повинна забезпечуватися додатковими конструктивними елементами.

Від поняття «стандартна висота» йдуть і в разі вибору стільців зі спинками для роботи. Залежно від умов праці, може знадобитися автономне регулювання висоти сидіння для того, щоб, наприклад, монітор знаходився на рівні лінії очей.

Барні

Висота стільця для барних стійок не вписується в стандартні нормативи. В першу чергу тут враховується розмір ресторанного обладнання та меблів. Висота моделей може коливатися від 750 до 850 мм, ширина - бути не менше 460, а глибина - не менше 320. Радіус нахилу для типових варіантів складає 450 мм, а для поперекових - 220.

Оскільки ноги при сидінні на високому стільці до підлоги не дістають, створюються умови для пережимания стегнових вен і артерій. Тому не буде зайвим наявність на такому стільці додаткової підніжки для опори.

Співвідношення розмірів стільця і ​​столу біля барної стійки наступне: при висоті стільниці 90 см сидіння стільця знаходиться на відстані 65 см від підлоги.

Як вибрати оптимальні розміри

Якщо потрібні стільці для сім'ї, підбираються моделі для усередненого зростання, розрахованого з урахуванням всіх її членів. Однак для певних цілей краще зробити індивідуальний підбір. Це допоможе зберегти правильну поставу, що не втомлюватися під час сидячої роботи, відчувати себе на стільці комфортно і безпечно. Індивідуальний підбір висоти здійснюється за такою формулою: зріст людини помножити на висоту столу і розділити на 165. Від отриманого числа треба відняти 40-45 см (чим вище людина, тим ближче до 45). Це і буде оптимальна висота стільця.

Наприклад, при зрості 174 см і висоті столу 75 см, необхідна висота стільця повинна складати близько 39 см.

Не менш важливо правильне співвідношення висоти столу і стільця. Сьогодні частіше виготовляються столи висотою 72-78 см. При цьому стандартний стілець до нього має висоту 40-45 см. Якщо табурет має більш високі ніжки, під ногами повинна бути опора.

Для зручності сидіння має значення глибина стільця - відстань від зовнішнього краю до місця перетину зі спинкою. Зазвичай цей параметр визначається наступним чином: три чверті довжини стегна + кілька см для зазору (між сидінням спереду і зворотного підколінної поверхнею). Середня глибина сидіння стільця дорівнює 360-450 мм, крісла - до 500 мм. Дитячі стільці мають глибину 200-240 мм (для дошкільнят) і 270-360 мм (для дітей шкільного віку).

Висота спинки - відстань від сидіння до точки на рівні нижнього краю лопатки. Опора для попереку буде функціональною, якщо розміщена на рівні 5-го хребця поперекового області. У міру збільшення нахилу спинки її висота стає менше.

Стільці - меблі, на якій проходить значна частина життя будь-якої людини. Правильний її підбір дуже важливий. Незручний ступ не тільки приносить дискомфорт, а й шкодить здоров'ю, викликаючи болі в спині, шиї, ногах.

2020-05-23 00:27:57
^ Наверх